Ett jättehuvud i bronset föreställande Oscar Wilde har skapat uppståndelse i den brittiska konstvärlden. Det handlar om en skulptur av Sir Eduardo Paolozzi (1924-2005) som planerades som ett minnesmärke över Wilde redan i mitten av 1990-talet. Den ansågs vara “ful och brutalistisk”.
Men sedan några veckor tillbaka har det två meter höga huvudet stått, eller snarare legat, i parken Dovehouse Green i stadsdelen Chelsea i London.
Det patinerade bronshuvudet ligger på sidan, med ansiktet segmenterat, vilket för tankarna till fängelsestänger. Oscar Wilde (1854 -1900) fick ett tragiskt slut på sitt liv. Han dog utblottad 46 år gammal, efter att ha dömts till fängelse för homosexualitet 1895 i en av Storbritanniens mest kända rättegångar genom tiderna.
Initiativet till skulpturen kom från Paolozzi Foundation som ville uppmärksamma att den skotske popkonstpionjären skulle ha fyllt 100 år i år. Statyn är tänkt som en hyllning till både Eduardo Paolozzi och Oscar Wilde, som båda bodde och arbetade i Chelsea.
Men den irländska poeten och dramatikerns barnbarn, Merlin Holland, ser verket som en kränkning av sin farfar. Holland, som är en författare som specialiserat sig på Wildes liv och verk, säger i en intervju med den brittiska tidningen Observer:
“Jag är öppen för all innovation inom modern konst. Men jag tycker att detta är oacceptabelt. Statyn är fruktansvärt ful och liknar inte ens Oscar Wilde. Den förmedlar inte heller ett uns av den kvicka briljans som han – en av det engelska språkets främsta dramatiker – besatta”.
Merlin Holland har fått håller med om hans kritik från både konst- och mediavärlden; bland annat av Simon Baker, respekterad före detta curator vid Tate Gallery i London och tidningen Evening Standard. Där står det att Oscar Wilde skulle ha gråtit om han hade rest sig från de döda och sett det enorma bronshuvudet – som ligger nära Tite Street där både Wilde och Paolozzi bodde.
Gatan är idag en av de dyraste adresserna i London. Under Oscar Wildes tid i slutet av 1800-talet var gatan på modet i litterära och konstnärliga kretsar.
För allmänheten är Paolozzi tidigare mest känd för det mosaikverk som pryder väggarna i Londons tunnelbana vid stationen Tottenham Court Road och statyn av Sir Isaac Newton utanför National Library i den brittiska huvudstaden.
Alla är inte negativa till Paolozzis skulptur av Wilde. Enligt Oscar Wilde Society har skådespelaren och författaren Stephen Fry, som porträtterade dramatikern i filmen “Wilde” (1997), gett sitt fulla stöd.
Läs mer om konst på dn.se