Öppet brev till omsorgsnämnden och förvaltningen i Sandviken.
Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.
För drygt ett år sedan samlade du runt 1 000 av oss anställda på omsorgsförvaltningen i omgångar för att “brainstorma” idéer om vad vi kan göra för att säkra kompetensförsörjningen i framtiden.
Vi fick SKR:s nio strategier för kompetensförsörjning som utgångspunkter. Dessa handlar bland annat om ett hållbart arbetsliv och att vara en attraktiv arbetsgivare.
Vi har nyligen fått veta att man vill införa en ny schemamodell inom vården, det så kallade flexibla grundschemat, istället för nuvarande önskeschema med Timecare som verktyg.
Vi tycker att detta försämrar vår arbetsmiljö avsevärt och gör Sandvikens kommun till en mindre attraktiv arbetsgivare.
Idag sätter vi arbetare våra egna scheman, vi kan önska utifrån vårt privatliv vilka helger och skift som passar. Om en kollega vill vara ledig en viss helg för att till exempel gå på konsert så tar en annan kollega den helgen – och har en kollega keramiklektioner på torsdagskvällar tar hon ledigt då.
I nästa schemaperiod kan det hända helt andra saker i våra liv och då anpassar vi oss efter det – om en kollega vill ha en vecka ledigt så fördelar vi om oss själva så att vi inte behöver ta in vikarier i onödan.
Annons
Annons
Med ett flexibelt grundschema tvingas vi ta ut semester när vi behöver vara lediga en viss helg, vilket innebär att vikarie måste utses, eller så måste ett komplicerat skiftbyte med kollega göras.
Det låter enkelt att bara byta med en kollega, men med de nya arbetstidslagarna är det verkligen inte lätt. Ofta innebär det en kedjereaktion där flera skift måste bytas och eventuellt fler kollegor måste byta skift för att vi, i ett redan genomfört schema, ska få det gjort.
Dessutom, vem håller koll på antalet arbetade timmar när timbanken försvinner?
Vi har fått veta att anledningen till förändringen bland annat är att det krävs motsvarande 14 heltidstjänster, per år, i tid för att jobba med schemaläggningen på det sätt vi gör nu. Det kan låta mycket, men om man delar upp de timmarna på de drygt 2 000 anställda vi har så handlar det om drygt en timme i månaden. Inte så mycket. Schemaläggning är också något som görs när det finns tid över, ibland även på fritiden.
Så vi tror helt enkelt inte på argumentet att ett flexibelt grundschema kommer att spara pengar.
Däremot finns det risk för överbelastade enhetschefer som måste lägga mer tid på scheman och försöka ordna semester och turbyten, vilket vi tidigare fixat själva.
Oron är också stor att vi tappar fler av våra mest erfarna kollegor, både bland sjuksköterskor och undersköterskor på grund av missnöje.
Du har helt enkelt inte råd att göra denna förändring.
Annons
Ett annat mål med förändringen sägs vara att få mer tid till de vi finns för, vårdtagarna, men ett fast schema gynnar verkligen inte våra vårdtagare utan riskerar snarare patientsäkerheten.
De behöver den trygghet och kontinuitet som erfarna, vanliga vårdgivare, som mår bra på jobbet, ger.
Annons
Dessutom kan vi inte, som många andra yrkeskategorier inom vårdadministration, jobba hemifrån och lösa vissa saker på det sättet. Ta inte bort den lilla frihet vi har.
Vi har också fått höra att flexibel grundläggande schemaläggning är hälsosammare för oss, men vi tror faktiskt att vi är fullt kapabla att själva bestämma vad som är hälsosamt för oss.
För oss innebär ett hållbart arbetsliv bland annat att kombinera privatliv och arbetsliv och det är mycket lättare att få till i det system vi använder nu.
Så vi säger tack, men nej tack!
Sjuksköterskorna på Rosengården
Amani Gahnem
Anna Herrero
Elsmarie Lindahl
Karin Wallin
Katrin Fransson
Marita Hayden