DN har berättat om läkaren Anna Hammarström som reste till Kina i somras för att föda sitt tolfte barn med kejsarsnitt. Hon drabbades av en förstorad moderkaka, en ovanlig men allvarlig graviditetskomplikation som i Sverige och övriga Europa vanligtvis leder till att hela livmodern opereras bort.
Det Anna Hammarström upptäckte var att kvinnor i Kina som lider av samma tillstånd får behålla sin livmoder i betydligt större utsträckning – och därmed möjligheten att få fler barn.
– Sverige är helt enkelt inte bäst på den här komplikationen, säger Anna Hammarström.
I början av juli föddes dottern Rosa, nu fyra månader gammal, på regionsjukhuset i Jinan i östra Kina. Anna Hammarström fick behålla sin livmoder under ingreppet.
Så kallad invasiv moderkaka är en graviditetskomplikation som ökar med kejsarsnitt. Teorin bakom tillståndet är att ärr från tidigare kirurgiska ingrepp som kejsarsnitt kan göra att moderkakan växer in i livmoderväggen. Ju mer desto allvarligare komplikation.
I Sverige och övriga Europa har vården blivit bättre på att ställa diagnosen tidigt. Nu finns också en trend mot att försöka bevara livmodern hos så många drabbade kvinnor som möjligt. Det berättar Gita Strindfors, gynekolog vid Södersjukhuset i Stockholm och medlem i IS-PAS, The international society for placenta accreta spectrum.
– Många ingrepp slutar ändå med hysterektomi, precis som de svenska rekommendationerna säger. Men meningen nu är att bevara livmodern så ofta som möjligt, säger hon.
Både Skånes universitetssjukhus i Lund och Karolinska universitetssjukhuset uppger till DN att de blivit bättre på att diagnostisera invasiv moderkaka och att de börjat använda mer livmoderbevarande kirurgi än tidigare.
På Karolinska har andelen kvinnor med en etablerad moderkaka som tagit bort sin livmoder har gått från cirka 75 procent till cirka 60 procent de senaste åren, enligt de ansvariga läkarna.
– Det handlar inte bara om kvinnors vilja att behålla sin livmoder. Mindre kirurgiska ingrepp ger vanligtvis mindre risk för komplikationer. Men i många fall är tillståndet så allvarligt att det inte går att bevara livmodern, säger Gita Strindfors.
När Kina fullt ut implementerade tvåbarnspolitiken 2016 blev många kvinnor som tidigare hade genomgått kejsarsnitt gravida igen. Det resulterade i en kraftig ökning av komplikationen av invasiv moderkaka och utvecklingen av uterusbevarande operationsmetoder.
Till skillnad från i Kina är en fullvuxen moderkaka fortfarande ovanlig i Sverige. Cirka 50 kvinnor per år drabbas. Det gör att läkarna inte får lika stor möjlighet att utöva nyare operationstekniker.
Var står Sverige just nu när det gäller denna patientgrupp?
– Det här är en diagnos som uppmärksammas mer och mer. Vi ser mer och mer av det, nya tekniker utvecklas och det diagnostiseras allt tidigare. Jag skulle säga att vården blir bättre.
hoppas Anna Hammarström att hennes kinesiska läkare ska få möjlighet att komma till Sverige och Europa och prata om sin operationsteknik.
– Det är läskigt att jag var tvungen att Googla mig fram till den här behandlingen. Alla ska behandlas med de bästa metoderna som finns. Istället blir unga kvinnor av med sina livmoder i onödan, säger hon.
Fakta.Mogen moderkaka
Moderkakan är till för att ge fostret syre och näring. Normalt går det över när barnet föds. I så kallad invasiv placenta växer moderkakan in i livmodern. I de allvarligaste fallen kan den växa genom livmoderväggen och på omgivande organ.
Risken att drabbas är relaterad till tidigare kejsarsnitt eftersom ärrbildning i livmodern tros göra att moderkakan kan växa stadigt.
Enligt en rapport från SBU (Statens kommitté för medicinsk och social utvärdering) har kvinnor som tidigare förlösts med kejsarsnitt en 11 gånger ökad risk för invasiv moderkaka i nästa graviditet. Risken ökar med flera kejsarsnitt.
Källor: SBU, SFOG, IS-PAS