Det är svårt att tro att bolagisering, utan ett förändrat arbetssätt, skulle vara lösningen på sådant som bristande personlig kunskap och låg kontinuitet. En hållbar lösning på dagens problem kräver radikalt nytänkande, där innehållet för patienterna går före organisationsformen.
Äldre har ett större behov än andra av individuell diagnostik, medicinsk behandling och vård. Ju färre inblandade, desto bättre. Ingen vill ständigt träffa en ny läkare och så vidare varje gång ett behov uppstår. Ju bättre ni känner varandra, desto säkrare och enklare blir bedömningarna och åtgärderna. Man ska inte underskatta känslan av trygghet att veta vem som kommer för att hjälpa. Förtroendet att få hjälp av människor de känner gör att patienterna ransonerar sin efterfrågan. Idag ansvarar regionen för diagnostik och behandling medan kommunerna ansvarar för sjukvård i hemmet och äldreboenden. En effektiv och värdig äldreomsorg kräver också ett nära samarbete mellan regionen och kommunerna.
Vi föreslår att det inrättas hälso- och sjukvårdsorganisationer (HVO), särskilt riktade till äldre personer med komplexa hälsoproblem. All vårdpersonal, även de som arbetar med hemsjukvård och omvårdnad, är anställda av HVO. HVO erbjuder integrerad vård, omsorg och service för äldre, både i vanligt boende och i särskilt boende, vilket motiverar de flesta äldre att anmäla sig. Varje HVO har sin egen medicinskt utbildade ledning, som tar tillvara på de anställdas samlade kompetens. Merparten av vården ges i öppna vårdformer i hemmet och på HVO:s vårdcentraler. Om en patient behöver sjukhusvård ansvarar patientens läkare för att samordna med sjukhusläkare.
En konsekvens av att vården ges av professionellt ledd HVO är att den ökar personalens känsla av sammanhang, mening och välbefinnande. Detta bör avsevärt underlätta rekryteringen och att även vårdpersonalen stannar i yrket. HVO kan drivas av till exempel kommunalförbund, personalkooperativ eller andra organisationsformer. Framförallt är formen att varje HVO har patienten i centrum och att vården leds av aktiva välutbildade läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan legitimerad personal.
Naturligtvis omfattar sjukdomspanoramat andra än den äldsta befolkningen. Det är dock där komplexiteten i vårdbehoven är mest framträdande. Kan samhället möta den utmaningen kan även andra patienter vårdas på ett betydligt bättre sätt.
Rurik Löfmark och Anders M. Johansson, SPF Seniors Gästrikland