Det skulle ses som en sista utväg. När Skolverket förra året gav klartecken för distansundervisning i grundskolan slog man fast att “alla andra möjligheter till särskilt stöd” först ska uteslutas. I höstas fick femton barn och unga som uppfyllde kraven plats på den nyöppnade distansskolan Elyseum i Göteborg.
Men för en tredjedel av eleverna har undervisningen inte fungerat, konstaterar rektor Anders Wallin.
– De har inte öppnat locket till datorn, helt enkelt. Det är grundförutsättningen. Vi har inte nått eleven och ibland inte heller vårdnadshavaren.
Det konstaterar rektor distansundervisning är ingen universell lösning. Den grupp som brukar kallas “hemsittare” (eller “hemkämpar”, av de som vill betona att situationen inte är självvald) består av elever med olika förutsättningar och bakgrund. Vissa unga lider till exempel av allvarlig psykisk ohälsa, påpekar Anders Wallin.
– Då är det kanske andra ombud än skolan som är viktigast, som barn- och ungdomspsykiatrin eller socialtjänsten, innan man ens kan tänka på skolan, säger han.
Eleverna som gått Elyseum har fortsatt att ha kontakt med sina tidigare skolor under höstterminen. De fem som nu slutar kommer att hänvisas tillbaka till dessa skolor som ansvarar för att försöka hitta andra sätt att få undervisningen att fungera.
Anders Wallin säger att man förväntade sig att skolformen inte skulle passa alla.
– Sedan hoppas vi att när vi väl blir varmare i kläderna kan vi se att “det här är bra för elever med just den här bakgrunden eller profilen, men när det kommer till andra elever så kanske man får tänka efter en extra gång”.
För de tio elever som rekommenderas att fortsätta på distansskolan till våren har den nya undervisningsformen fungerat bra, enligt rektorn.
– Antingen har det varit perfekt – härligt att slippa sätta sig på bussen eller spårvagnen med en massa andra människor, med ångesten som följer, och istället kunna fokusera på skolarbetet. För andra är det en svagare positiv trend där vi ser att det inte går spikrak.
Sedan regeringen 2021 hävdes förbudet mot distansundervisning i grundskolan, ytterligare en distansskola har öppnat. Palmbladsskolan i Uppsala tog, liksom Elyseum i Göteborg, emot sina första elever i höstas. På Uppsala skola kommer alla elever att stanna till våren. Den biträdande rektorn Stefan Lucas skriver i ett mejl till DN att flera av dem har börjat gå lektioner på sina hemskolor igen.
“Först och främst handlar det om elever som börjat delta i undervisningen i något praktiskt/estetiskt ämne. Vissa elever går i skolan halvdagar (efter skolår med total frånvaro)”, skriver han.
Distansundervisning i grundskolan kan vara resurskrävande, med få elever och hög lärartäthet. Men Anders Wallin beskriver värdet av att få barn och unga att må bättre som omätligt. Dessutom, säger han, kan varje dollar som investeras i elever utanför skolan idag ge tillbaka tusentals dollar i framtiden.
– Det är förstås en väldigt bra investering för samhället att vi har folk som går ut skola och gymnasie. Vi vet att det har en hälsofrämjande effekt, säger han.
Läs mer: Hemvaktare erbjuds distansundervisning här
Fakta.Distansundervisning i grundskolan
■ 2021 avskaffades förbudet mot distansundervisning i grundskolan. Undervisningsformen hade tidigare bara varit tillåten under pandemin.
■ I höstas tog de två första distansskolorna – Elyseum i Göteborg och Palmbladsskolan i Uppsala – emot sina första elever.
■ Distansutbildning vänder sig till elever som inte kan delta i vanlig utbildning på grund av medicinska, psykiska eller sociala problem.
■ För närvarande studerar 15 elever på Elyseum och 22 på Palmbladsskolan. Göteborgsskolan tar bara emot elever från närområdet, men planerar att utöka inskrivningsområdet hösten 2025.
■ Till våren planerar Uppsalaskolan att ta emot 30 elever och Göteborgsskolan att ta emot 20 elever.
Källa: Skolverket