Flera döda i “Sjukdom X” i Kongo • Orolig för spridning • Svårt att utreda
Kongo-Kinshasa undersöker omständigheterna kring en influensaliknande sjukdom som lett till flera dödsfall de senaste veckorna. Symtom inkluderar feber, huvudvärk och anemi.
Exakt hur många som har dött är i nuläget svårt att avgöra. Enligt vissa rapporter handlar det om cirka 70 döda, enligt andra kan det röra sig om så många som 143.
På söndagen uppgav WHO att 406 fall av sjukdomen har registrerats i Kwango-provinsen, ungefär 70 mil sydost om huvudstaden Kinshasa. Mer än hälften av de som har dött är barn under fem år, som redan var allvarligt undernärda, enligt landets hälsomyndighet.
Svårt att undersöka
Epidemiologiska experter finns i den drabbade provinsen för att undersöka sjukdomen – men det har visat sig svårt.
Sveriges statsepidemiolog Magnus Gisslén förklarar varför det råder stor osäkerhet kring den nya sjukdomen.
– Det vi vet är att i ett avlägset område i Kongo, som är ganska svårtillgängligt, har många insjuknat och några har dött. Det är oklart hur många, det är olika siffror som florerar, säger Gisslén i Nyhetsmorgon.
– Det är svårt att ta reda på vad det är. Det här kan vara vad som helst egentligen, men det är inte helt omöjligt att det är någon infektion som kan sprida sig och det är klart att då måste man agera snabbt, fortsätter statsepidemiologen.
Undernäring och få vaccinerade
En stor del av forskarnas utmaning är att området ligger så långt från huvudstaden. Det tar två dagar att resa till platsen, där det inte finns någon labbaktivitet.
Det handlar om områden där det redan finns mycket undernäring och dålig vaccinationstäckning.
– Många barn dör i mässling, det är mycket malaria och det är klart att undernärda också har en större benägenhet att bli mycket allvarligt sjuka, säger Gisslén.
Oron, som alltid med mystiska sjukdomsutbrott, är att viruset kommer att spridas utanför landets gränser.
– Det går inte att utesluta. Samtidigt får vi sådana här signaler ganska ofta där det visar sig att det inte är något nytt, men det är klart att vi alltid måste ta det på allvar och verkligen undvika att det blir en epidemi igen, säger statsepidemiologen.