För att minska stressen på nötkreatur som ska slaktas vill nu en bonde utanför Umeå införa en ny slaktmodell. Metoden används redan på tyska gårdar under ansvar av slakterier. Det innebär att djuret skjuts i pannan på längre avstånd när det är bland andra djur i en större fålla.
– Tar man bort ett djur från flocken blir det stressat, säger Benny Selberg.
Benny Selberg har 76 nötkreatur på sin gård utanför Umeå. 2015 byggde han ett slakteri på gården för att djuren inte skulle behöva åka 25 mil till slakteriet i Luleå.
– De har ett bra liv, de får bo här på gården och dör här när det är dags, säger Benny Selberg.
För att ytterligare minska djurens stress vill han nu använda en annan slaktmetod. Som reglerna ser ut idag ska djuret låsas in i en mindre fålla där det skjuts i pannan på nära håll och tappar medvetandet.
Med den så kallade bullet gun-metoden skjuts djuret på längre avstånd när det går med sin flock – vilket minskar stressen, enligt Benny.
– När djuren skiljs från flocken blir de stressade, vi vill inte ha det så, vi vill att det ska vara så stressfritt som möjligt.
Används i Tyskland
I Tyskland har pelletspistolmetoden använts sedan 2011, ny EU-lagstiftning från 2021 gör att alla EU-länder skulle kunna använda den.
– Vi är positiva, men det får inte bli så att metoden är sämre än den konventionella. De som avlivar djuren måste veta vad de gör och det behövs både nya standardförfaranden och en oberoende studie måste godkännas om man vill förlänga sticktiden, det vill säga tiden från bedövning av skottet till blödningen, säger Mattias Gårdlund. , handläggare på Jordbruksverket.
Forskare positiv
Katrin Schiffer på nationella mathantverkscentret Eldrimner har forskat om kulpistolmetoden och hon hoppas att den ska införas i Sverige.
– Det är en helt stressfri metod. Djuren går och drömmer, idisslar och det krävs en skicklig gevärsman för att skjuta djuret, de andra djuren blir inte rädda, säger hon.
– Det kommer nog ta tid innan metoden kan användas, men det vore fantastiskt, säger Benny.