Mykoplasma cirkulerar i samhället året runt, men de senaste månaderna har det varit en ovanligt hög topp. Framför allt är det unga och vuxna upp till 30 år som drabbas och de allra flesta får en lindrig sjukdom som går över av sig själv.
Men en del får lunginflammation som kan innebära att de behöver sjukhusvård – och det är de enda som har statistik. Under september var det enligt Socialstyrelsens statistik omkring 500 jämfört med 200, vilket var toppen under en enda månad innan pandemin.
Den troliga förklaringen till varför vi ser många sjuka nu är att mykoplasma nästan inte spreds alls under det första året av pandemin. Det har lett till en försämrad immunitet i samhället, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén, som också är infektionsläkare och professor vid Sahlgrenska akademin.
Hosta i veckor
De flesta människor blir därför inte särskilt sjuka av mykoplasman. Men det kan ändå vara besvärligt med en ihållande hosta. En hosta som kan pågå i veckor, ibland till och med månader.
Bakterierna sprids framför allt när man hostar och smittsamheten är som störst i början av sjukdomen och minskar successivt med tiden, säger Gisslén.
Inkubationstiden för mykoplasma är ganska lång, det kan ta två till tre veckor från infektionsögonblicket tills man blir sjuk. Därför är det mycket svårt att begränsa spridningen av bakterierna.
Om du känner dig illamående och har feber bör du stanna hemma, särskilt de första dagarna. Annars brukar det inte behövas, säger Gisslén.
Förmodligen mindre i framtiden
Det är troligt att vi efter ett utbrott kommer att återgå till mer normala nivåer av mykoplasma i samhället. Men om det blir samma spridning nästa år går inte att säga ännu. Det kan ta flera infektionstoppar innan normaliteten uppnås.
Det finns för närvarande inget vaccin mot mykoplasma. De som drabbas av lunginflammation behandlas vanligtvis med antibiotika. Men då hjälper inte vanligt penicillin, som används mot många andra lunginflammationer. Penicillin träffar bakteriens cellvägg, något som mykoplasma saknar.
Fakta: Mykoplasma
Vanliga symtom är feber, hosta och huvudvärk.
Smittan överförs som luftburen droppinfektion.
Större spridning i samhället sker ungefär vart fjärde år.
Inkubationstiden är två till tre veckor.
Ungefär var tionde smittad person utvecklar lunginflammation.
Den som får mykoplasma utvecklar en begränsad immunitet, men man kan bli smittad flera gånger under livet.
Det finns inget vaccin mot mykoplasma.
Källa: Folkhälsomyndigheten