Att ha en komplicerad graviditet eller en förlossning med svåra komplikationer kan minska benägenheten att skaffa fler barn, enligt en svensk studie.
Mot bakgrund av att födelsetalen i Sverige har sjunkit under flera år föreslår forskarna bakom studien bättre övervakning inom förlossningsvården för att komma till rätta med problemet.
Stroke och hjärnblödning
Mest drabbade var kvinnor som drabbats av hjärtkomplikationer, livmoderruptur eller svåra psykiska tillstånd, som bara fick hälften så många barn jämfört med kvinnor som inte drabbades av svåra komplikationer, säger Eleni Tsamantioti, doktorand vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet. och en av forskarna bakom studien.
Kvinnor som behövde respiratorvård eller drabbades av stroke eller hjärnblödning hade 40 procent mindre risk att få fler barn.
För att utesluta vanliga familjefaktorer jämförde forskarna kvinnorna med sina systrar när de fanns tillgängliga.
Support avgörande
Varför kvinnor som drabbats av komplikationer av lägre omfattning än andra inte får ytterligare barn kan enligt forskarna bero på flera orsaker.
Det kan handla om medicinska skäl, minskat önskemål om fler barn, trauma, infertilitet relaterad till psykiatrisk medicinering eller bristande hälsorådgivning. Bra stöd och uppföljning inom mödravården är därför avgörande för kvinnor som drabbats av en allvarlig sjukdom under graviditeten eller förlossningen, säger Eleni Tsamantioti.
Studien omfattade över en miljon kvinnor i Sverige som fick sitt första barn mellan 1999 och 2021. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama.