Att låta befolkningen minska i hopp om att lösa klimat- och resursproblem är en förenklad slutsats. En sådan strategi riskerar också att bromsa innovationer, förvärra demografiska obalanser och lämna konsumtionsmönstren oförändrade.
För det första räcker det inte att lita på att färre invånare automatiskt skulle minska den totala resursförbrukningen. Forskning från FN:s klimatorgan IPCC visar att hur vi använder naturresurser är minst lika viktigt som hur många vi är. Effektivare produktionsmetoder och stark politisk styrning är avgörande för att uppnå långsiktiga klimatvinster.
För det andra är förhållandet mellan en ung befolkning och innovationsförmåga komplext. Men det finns samtidigt goda skäl att lyfta fram den dynamik som uppstår när en större andel unga arbetar och studerar i ett samhälle. Yngre generationer tenderar att vara mer benägna att ta risker, starta nya företag och anamma ny teknik. Att lyfta fram detta är att inte bortse från vikten av utbildning, forskning och politiska institutioner – tvärtom är det kombinationen av en relativt ung arbetskraft och goda sociala villkor som ofta skapar en robust utvecklingsmotor.
Dessutom kan låga födelsetal förvärra befintliga obalanser mellan unga och gamla. Om fler närmar sig pensionsåldern samtidigt som babyboomers krymper riskerar bördan av stöd och vårdbehov att öka för den arbetande delen av befolkningen. Det kan ta generationer att bryta en nedåtgående demografisk trend, vilket gör att samhällen kämpar med både brist på arbetskraft och stigande kostnader för äldreomsorg.
Slutligen, färre konsumenter garanterar inte automatiskt en mer hållbar konsumtion. Beteendemönster och köpkraft kan lika gärna fortsätta på samma slösaktiga nivå, oavsett om befolkningen är stor eller liten. Insatser för hållbara produktionsmetoder och målmedvetna distributionspolitiska reformer är fortfarande centrala för omställningen till en hållbar ekonomi.
Att förlita sig på befolkningsminskning som en universallösning är alltså missvisande. Samtidigt måste kvinnors rätt att välja antal barn skyddas. Men istället för att passivt hoppas på att en minskande befolkning ska bromsa klimatförändringar och resurskonsumtion bör fokus ligga på innovation, välfungerande välfärdsstrukturer och gemensamma globala åtaganden.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare
Insändare.19 december 2024