En vanlig morgon hemma i Mölnlycke hjälpte Ellen Weidow sin treåriga dotter att borsta tänderna när hon plötsligt kände att något var fel.
– Hjärtat rusade och min man, som såg att det var allvarligt, frågade om han skulle ringa ambulans och jag sa: Ja, ring!, säger hon.
När han kom tillbaka med telefonen låg Ellen medvetslös på golvet vid dotterns fötter. Hennes hjärta hade stannat.
“Skrämmande men bättre att veta”
Samtidigt, inte långt borta, låg Isak Wessman i sängen när hans mobiltelefon plötsligt började ringa.
Han slängde på sig kläderna, tog på sig skorna utan strumpor och sprang hemifrån.
– Det är läskigt att tänka på att man kan få ett hjärtstoppslarm helt plötsligt, men för mig var tanken lika läskig att jag inte skulle ha en aning om grannen bredvid är döende och att jag skulle kunna hjälpa till om jag bara visste, säger Isak Wessman.
Väl där ersatte Isak Ellens man vid hjärt- och lungräddning. Kort därefter kom ytterligare en SMS-livräddare, räddningstjänst och ambulans. Ellens hjärta började slå igen efter 15 minuter.
Behöver fler livräddare
SMS livräddningssystemet har funnits sedan 2010 och bygger på en app som larmar volontärer med kunskap om hjärt- och lungräddning vid misstänkt hjärtstopp. De som är närmast får larm i appen via larmcentralen.
Alla som genomgått en utbildning kan anmäla sig. Idag finns det 150 000 registrerade användare i Sverige, men behovet är större, framför allt på landsbygden.
Flera kampanjer pågår nu runt om i landet för att få fler frivilliga sms-livräddare.
– Vi behöver fler som kan kliva ut och hjälpa till. De har en stor betydelse. De är där före ambulansen i 50 procent av fallen och vi vet att tidig HLR ökar överlevnaden, säger Joacim Olsson, samordnare för SMS-livräddning i Västra Götalandsregionen.