Antalet påkörningsolyckor där föraren flyr från platsen efter att ha skadat en parkerad bil ökar.
Förra året var det nära 60 000 sådana infektioner och i år ser det ut att bli ännu fler.
En utveckling som polisen tar på allvar.
– Du har en laglig skyldighet att ge dig till känna för ägaren till bilen du till exempel har kört in i eller öppnat dörren på. Undviker man riskerar man dryga böter, säger Jimmy Norberg, chef för trafikpolisen i Jämtland.
Antalet spridningsolyckor på grund av parkeringsskador har varierat något över tid, men har ökat de senaste tre åren och det finns en trend mot en ökning även i år.
Förra året inträffade 59 382 sådana incidenter i landet där den skyldige föraren flydde från platsen utan att anmäla sig själv, enligt siffror från polisen.
Detta trots att bilarna blir modernare med kameror och backlarm.
Ökar under julhandeln
Bara mellan januari och oktober i år var det 52 542 infektioner på grund av parkeringsskador och vid den här tiden på året brukar det vara många sådana här incidenter.
– Min erfarenhet är att det här ökar i takt med julhandeln. Många är ute i stadsmiljöer och på köpcentrum och då kan det bli trångt på parkeringarna, säger Jimmy Norberg, chef för trafikpolisen i Jämtland.
Större bilar ett problem
Experter inom bilbranschen och flera poliser runt om i landet som idag nyheter Nyheterna pratat med tror att en av anledningarna är att bilarna blir allt större samtidigt som parkeringsplatserna ofta är lika stora som tidigare.
Och att många förare är ofokuserade när de till exempel backar på en parkeringsplats.
Niklas Tander i Östersund är en av de drabbade. Han backades upp på en parkering i Östersund för en tid sedan. Han märkte det när han kom ut ur butiken.
– Jag blev förbannad. Jag tror att man kan ha så mycket råg i ryggen att man kan säga till om man körde in i min bil. Det här kostade mig 3 000 kronor, säger han.
– Efter det här har jag börjat parkera där det inte är så mycket bilar. Visst, det tar ofta lite längre tid att gå, men det är det värt.