Partisekreterare Karin Ernlund hade önskat sig en timme mer sömn. Men torsdagen kom med avgångskrav från ungdomsförbundet. Och krismöte till 22.
– Det här är mitt jobb. Att se till att hela Centerrörelsen fungerar, säger hon.
När man frågar centrumföreträdare vad krisen handlar om är det många som inte riktigt vet. Det handlar om regeringsfrågan, säger en. Ledarskap, säger en annan. Nej, det är själva processen kring regeringsfrågan, säger en tredje.
– Vi borde ha tagit upp frågan mycket tidigare på ett strukturerat sätt. Det är det jag och Murre nu gör, det var meningen med beslutet i partistyrelsen, säger Karin Ernlund.
Strax innan partiledningen möte med stadsdelarna på torsdagskvällen kom utträdet från ungdomsförbundet CUF. Men ungdomsförbundet var splittrat.
– Våra systerorganisationer är oberoende och fattar sina egna beslut. Jag kan se att det har väckt starka reaktioner internt i CUF, säger Karin Ernlund.
Efter mötet samlades flera distrikt bakom Demirok.
Men krisen har gjort många centrister ledsna. En distriktsordförande beskriver förtvivlan över sakernas tillstånd.
– Det finns en uppenbar klyfta mellan partistyrelsen och rörelsen. Det är en hård konflikt i partistyrelsen med visst engagemang i riksdagsgruppen. Det blir en strid på toppen medan vi utanför landet inte förstår vad det är som är så allvarligt, säger Anton Ångman, ordförande i Västernorrland. Både han och hans distrikt har förtroende för partiledaren.
Hur har partiledaren hanterat situationen?
– Hittills har partiledaren hanterat det bra. De måste ha tryckt på lite för hårt och inte förstått att det var mycket frustration i partistyrelsen. Kommentaren Abir al-Sahlani gjorde att kritikerna borde avgå var vansinnigt polariserande. Människor i rörelsen är mycket besvikna över att de har den tonen mot varandra.
Politiska frågor måste avgöras vem man ska samarbeta med, säger Anton Ångman.
– Demirok har inte fel när han säger det självklara om det rimligaste alternativet här och nu.
Ångman menar att partiledaren kan ha underskattat motståndarna till hans rörelse av partiet. Han skyller dock hela partistyrelsen, inte bara partiledaren för situationen.
– Konflikten kan eskaleras och den kan trappas ned. Man ska ha i åtanke att vi har ett vanligt partimöte nästa höst. Det behöver partiledningen och partistyrelsen lösa, annars kan det behöva göras förändringar, säger han.
Det säger Karin Ernlund hon kan förstå besvikelsen runt om i landet.
– Vi tar till oss den interna kritiken. Vi kommer att se till att skapa utrymmen för alla medlemmar i hela rörelsen att tala.
Nu måste partiet få en tydligare process och involvera hela rörelsen i diskussionen om partiets vägval – både vad gäller sakpolitik och regeringsfrågan.
Men det finns inga planer på att någon ska lämna sin plats i partistyrelsen?
– Nej.
Fakta.Detta har skett i Centerpartiet.
● För drygt ett år sedan pekade Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok ut Socialdemokraternas Magdalena Andersson som sin favoritkandidat till nästa statsminister.
● Under ett partistyrelsemöte för ett par veckor sedan röstades det om Centerpartiets framtida strategi. Anonyma källor berättade Expressen att de upplevde omröstningen som att Demirok försökte få en plats för Andersson som partiets statsministerkandidat.
● Dagarna som följde riktades kritik och avgångskrav mot Demirok från flera anonyma källor i Centerpartiet, både på grund av partiledarens hantering av regeringsfrågan och för hans ledarskap.
● Under torsdagskvällen kallades distriktsordförandena till ett särskilt kallat möte. Timmar innan mötet gick ungdomsförbundet, CUF, ut med ett öppet avgångskrav mot Demirok. Ett avgångskrav som inte var förankrat i flera distrikt och istället riktade två av CUF:s distrikt ett avgångskrav mot von Seth.
● Två lokala gruppledare i Skåne, i Hässleholms och Kristianstads kommuner, har också riktat Demiroks avgång.
● Efter torsdagskvällens möte har flera distrikt uttryckt sitt förtroende för partiledaren.