Smygstart med en skinksmörgås
Upp med händerna alla som ser fram emot att smyga ett smakprov på den nygrillade julskinkan redan dagen före dopdagen? Ni vet när skinkan är så perfekt genomvärmd, grillningen fortfarande är krispig, örtbrödet är färskt och den nya julsenapen inte kladdig. Med ett enkelt knep kan du med hjälp av julölen sätta guldkant på festkvällen med en riktig superkombo. Du matchar helt enkelt brödets färg med ölets färg – svårare än så är det inte. Det traditionella vörtbrödet är till exempel i segmentet mörkare mellanmörk malt och här hittar du bland annat julklassikern Festjulöl från Nils Oscar (22:90 kr för 33 cl, TS 11300) som är en godare lager.
Det enda man egentligen behöver se upp med är om det blir för mycket beska i ölen, om senapen är stark. Om örtbrödet är så kryddigt som det ska kan du med fördel välja det lite fylligare ölet Mysingen midvinterbrygd från Nynäshamns Ångbryggeri (37 kr för 50 cl, TS 17732) som i år är smaksatt med vanilj, färskt apelsinskal, muskot, spiskummin och kryddnejlika – perfekt!
Om du är galen i sill och lax
Om du är tokig i sill så hjälper det helt klart om du också är lite galen i öl. Sillen är i sig rik på umami och ligger ofta i ett lager som är både salt och sött, dessutom kan den vara syrlig och ibland även krämig. Med andra ord något av en mardröm för de flesta drinkar, men som ölen fixar som en cakewalk.
Här vill du ha en öl som rent reflekterar sillen intensitetsmässigt, inte för lätt och inte för fyllig. En öl med lite rostning är att föredra eftersom den möter både sältan och sötman på ett trevligt sätt. Däremot ska man ta det lugnt med beskan, speciellt för den icke-krämiga sillen. Jenny Nyström Julbrygd från Ängöl (23:50 SEK för 33 cl, TS 11490) är just ett sådant exempel; en mer elegant och lagom krispig ale med lägre beska. Grebbestad julöl från Grebbestad Bryggeri (26:90 kr för 33 cl, TS 11371) är en lageröl med samma egenskaper. Ett alternativ utan alkohol är Wisby Jul från Gotlands Bryggeri (17:90 kr för 33 cl, TS 1966) vars mörkrostning lyfter kombinationen.
Du som prioriterar det lite varma
Är köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse det bästa på julbordet? Grattis, då är du bra att gå all in på ölen. Den kan smaka mycket, vara hög i alkohol, bitter och söt – mycket av något eller lite av allt. Det viktigaste i denna kombination är att ölet inte är för lätt, eller för låg beska eftersom det finns gott om salt och fett där beskan hjälper till att lätta upp. Och här finns det ett enormt utbud att välja på, majoriteten av ölen i årets släpp uppfyller kraven.
Två av dem är riktiga julklassiker, Julöl från Jämtlands bryggeri (26,90 kr för 33 cl, TS 11382), en kola-knasig stark ale och Vinteröl från Oppigård bryggeri (32:50 kr för 50 cl, TS 11320), en fyllig och fruktig brown ale med markerad beska, som även finns i alkoholfri version (18:90 kr för 33 cl, TS 13095). I samma kraftfulla stil, med tydlig sötma och beska Julöl från Shepherd neame (34:90 kr för 50 cl, TS 11357) Är du lite djärvare, testa att lägga till lite rökighet i smakprofilen som förstärker fruktigheten, här Vinterbloss från Stigbergets Bryggeri (29:90 kr för 44 cl, TS 11842) ett strålande jobb.
För den lata masken
Varför bry sig om det? Är du en av dem som mår bra av en sorts julöl till maten? Trots det breda utbudet av smaker på julbordet finns det faktiskt julöl för dig också. Hemligheten här är att hitta en mörk öl – och ju mörkare desto bättre. Det beror på att de rostade tonerna i malten, som smakar av kaffe, choklad och örtbröd, fungerar extremt bra både för sälta och för sötma.
Genom att tillföra en balanserad beska – inte för hög (för då krockar den istället med denna sälta och sötma) – men inte heller för låg (för då står den inte emot alla feta smaker på julbordet) kan du faktiskt hantera sillen och laxen samt köttbullarna, prinskorvarna och julostarna. Årets bästa, och egentligen enda, exemplet på detta är en efterlängtad nyhet – Midvinter från Munklägrets Microbrasserie (27:90 kr för 44 cl, TS 10456), en godare porter med perfekt balanserad beska. Om du vill ha en alkoholfri motsvarighet kan du bege dig till Irland och bortom julens gränser och istället ta den lysande, och helt alkoholfria, versionen av Guinness (21:90 kr för 44 cl, SB 1920).
Till godisgrisen
Vi närmar oss slutet av julmiddagen men det finns fortfarande en julölskategori att upptäcka – den alkoholrika, söta och mjukt krispiga. I den här kategorin är majoriteten av ölen från Belgien, ibland från England, och egentligen kräver de inget alls förutom ett glas med en större kopp och gärna en tänd brasa.
Men den söta kolan gifter sig också fenomenalt med de salta ostarna. Prova den mörka belgiska ale Gouden Carolus Christmas från Bouwerij Het Anker (33:90 kr för 33 cl, TS 11299) till en krämig ädelost på en bit pepparkaka. Den belgiska trippeln Christmas triple ale från Abbaye d’Aulne (29:90 kr för 33 cl, TS 11293) som är lätt, söt, varm, balanserad och helt underbar med en rumsvarm marsipan. Kombinationen chokladtryffel, gärna med en liten touch av apelsin, och den engelska är också knasig Vinteröl från St Peter’s Brewery (35:90 kr för 50 cl, TS 11331) som har en tydlig stek men också en beska som mjuknar fint tillsammans med chokladen. Du får även en tydlig sötma, mjuk kanelkrydda och rund smak av alkoholfritt Ingen fara att köra hem till jul från Lervig (18:90 kr för 33 cl, TS 11951) som passar till både osten och godiset.
Läs mer om drycker
Vill du ha fler tips på mat, dryck och restauranger? Eller dela dina egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och pubar!