Tidigare inbrottstjuven Fridrik Arnasson har ägnat sig åt inbrott i både hus, lägenheter och lager. De hände sporadiskt och var ofta oplanerade.
– Du ser en slump. Det avgörande var hur snabbt jag kunde ta mig in. Tyvärr har många gamla låskolvar. Då kan du ta både skiftnyckel, rörtång eller skruvmejsel så är du inne inom tio sekunder, säger Fridrik Arnasson, som numera är medlem i Kris.
Inbrotten ökar i november
När mörkret faller på tenderar inbrotten att öka – och det är nu i november som de flesta inbrotten brukar ske.
– Inbrottstjuven kan gå under täckmantel, i skuggorna, utanför buskar och titta in. Det brukar vara precis innan snön kommer och då lämnar tjuven inga spår heller, säger Fridrik Arnasson.
Trots att bostadsinbrotten har minskat kraftigt de senaste åren är det bara ett fåtal bostadsinbrott – av de drygt 10 000 som polisen fick in förra året – som klarades upp, visar nya siffror från Brå.
Varningsskyltar skrämmer inte
Tjuvar blir inte rädda av varningsskyltar på dörrarna som har en symbol för att ett inbrottslarm ljuder, säger Fridrik Arnasson som jämför larmet med ett billarm – man blir irriterad om man hör ljudet men inte gör något åt det.
Däremot kan varningsskyltar på tv-övervakning och inspelning göra det – tillsammans med varning om brandvarnare.
– Har du någon typ av brandvarnare så fylls rummet inom trettio sekunder. Då kan man inte se någonting och då är det omöjligt för tjuven att göra något. Så det är jättebra.
-
Ha minst två dörrlås: Extra lås är svårare och tar längre tid att bryta sig in i
-
Kortare låskolv
-
Kodlås med säkerhetsdörr
-
Vakna grannar: Prata med nya människor i området
Streama Nyhetsmorgen på idag nyheter Play
Nyheter varvas med djupgående diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.