– Sex av tio doktorander lämnar Sverige bara några år efter avslutad utbildning, säger specialutredare Mattias Pleiner.
Han har precis lämnat över utredningen “Bättre migrationsrättsregler för forskare och studenter” till migrationsminister Johan Forssell.
Utredningen pekar på dagens migrationsregler som en anledning till att fler forskare och doktorander inte väljer att forska i Sverige.
– Så får det inte vara. Vi vill ha de här spetstalangerna i Sverige, och vi vill att de ska stanna här, säger Forssell.
Utredningen har kommit fram till flera förslag. Bland annat ska det bli lättare för forskare och doktorander att få permanent uppehållstillstånd.
För att klara försörjningskravet idag behövs en inkomst från anställning eller näringsverksamhet. Många doktorander får dock sin inkomst genom stipendier och därför föreslår utredningen att den inkomsten ska räknas in i försörjningskravet.
Hur många fler doktorander och forskare förväntar du dig kommer att lockas till Sverige på grund av dessa förslag?
– Vi bedömer att det kommer att ge effekt, men det är väldigt svårt att säga i vilken utsträckning, svarar Pleiner.
Samtidigt presenterar utredningen en rad förslag som skärper kraven på utländska studenter.
Enligt regeringen finns det “starka indikationer” på att uppehållstillstånd för studier missbrukas – att personer som fått uppehållstillstånd för studier väljer att arbeta istället.
– Det förekommer fusk, och det gäller att våga tala om det, säger Forssell.
Rätten att arbeta vid sidan av studier föreslås därför begränsas till 15 timmar i veckan.
Finns det inte en risk att studenter avskräcks från att studera i Sverige om det finns ett tak för hur mycket de kan arbeta?
– De är här för att studera och inte jobba, så vår bedömning är att det här inte kommer att drabba de seriösa studenterna, svarar Pleiner som tillägger att det kommer att finnas undantag för arbete som är kopplat till studierna.
Det föreslås också att Migrationsverket och Säkerhetspolisen ska ha tillgång till mer information i studie- och antagningsregistren. Register som ska innehålla uppgifter om utländskt medborgarskap.
– För att underlätta i situationer där lärosätena ska meddela Migrationsverket att de till exempel tagit emot en utländsk student som har börjat studera eller en utländsk student som inte längre studerar, säger Pleiner.
Utredningen skickas nu ut på remiss och förslagen föreslås träda i kraft först i mars 2026.
Fakta.Förslag till förbättrade villkor för utländska forskare och doktorander
● Doktorander ska kunna ansöka om uppehållstillstånd för forskning.
● Förbättrade möjligheter till permanent uppehållstillstånd. Det innebär att stipendiemedlen kan ses som försörjning, snabbare beviljande av permanent uppehållstillstånd och återkallelse av tillfälligt uppehållstillstånd till förmån för permanent.
● Längre så kallat arbetssökande tillstånd efter avslutad forskning.
● Möjlighet till tillfälligt visum för vistelser utomlands medan förlängningen av uppehållstillståndet behandlas.
● Fler möjligheter att byta uppehållstillstånd efter inresa, särskilt för personer som beviljats skydd genom massflyktingdirektivet.
Källa: Regeringen.
Fakta.Förslag om att minska risken för att uppehållstillstånd för studier missbrukas
● Begränsning av möjligheten att arbeta vid sidan av studier.
● Skärpta krav på framsteg i studierna.
● Begränsning av möjligheten att byta till uppehållstillstånd för arbete.
● Familjemedlemmars uppehållstillstånd ska kunna återkallas i flera fall och de familjemedlemmar som studerar ska betala varsel och studieavgifter.
● Ökat informationsutbyte, vilket innebär krav på styrkande handlingar, att Migrationsverket och Säkerhetspolisen får tillgång till mer information och krav på att studenten lämnar uppgifter om avsedd adress för boende.
Källa: Regeringen.