Likörpraliner är populära julgodis, men om de innehåller alkohol kan det vara bra att veta hur många man faktiskt kan äta utan att riskera rattfylleri.
– Man behöver äta stora mängder praliner för att hamna i riskzonen för rattfylleri, säger Hunter Abbott, alkoholexpert på Alcosense, enligt Teknikens Värld.
Likörpraliner är ett vanligt och uppskattat inslag i juletid. Många av dessa godisar är bara smaksatta med tillsatser för att smaka likör men det finns även praliner som faktiskt innehåller riktig alkohol.
Vissa av dessa, till exempel chokladflaskor, kan innehålla så mycket som sex procent. Teknikens värld har med hjälp av företaget Alcosense genomfört en studie med hjälp av Widmark-formuläret för att beräkna exakt hur många praliner man kan äta och ändå sätta sig bakom ratten.
– Man behöver äta stora mängder praliner för att hamna i riskzonen för rattfylleri. Men som vanligt gäller försiktighetsprincipen i trafiken, säger Hunter Abbott som är alkoholexpert på Alcosense.
Stora mängder krävs under en kort tidsperiod
Utredningen visar att det krävs stora mängder likörpraliner under kort tid för att nå 0,2 promille alkohol i blodet och därmed ge ett resultat i ett utandningsprov.
För en vuxen man som i snitt väger 84 kilo innebär det 410 gram, eller 51 spritfyllda praliner. För en kvinna som väger 67 kilo är siffran istället 270 gram, eller 34 stycken.
Hunter Abbot menar därför att risken att klassas som berusad av spritpraliner är relativt liten.
– Även om små mängder likörpraliner inte utgör någon egentlig risk, är det alltid bäst att undvika att köra bil om alkohol dricks, säger Hunter Abbott.
Fakta: Widmark-formeln
Widmark-formeln beräknas enligt detta:
Alkoholhalt i blodet = (alkoholmängd i gram / (kroppsvikt i gram xr)) x 1000.
I formeln är “r” en konstant som är 0,55 för kvinnor och 0,68 för män. Konstanten R speglar hur alkoholen är fördelad i kroppen och beroende på kön. Det varierar mellan individer på grund av skillnader i kroppssammansättning, särskilt fett och muskelmassa. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet för svenskar enligt Statistisk sentralbyrå.