En livskris utlöser starka känslor, ofta så överväldigande att vi tvingas stanna upp och fundera över meningen med allt.

— Livskriser är en del av livet. Det viktiga är hur vi hanterar dem. Jag vill hjälpa människor att komma ur dem som bättre människor, säger psykosyntetisk terapeut Monika Josefsson.

640@60

EXTERN LÄNK Gör det du är bäst på – använd ett komplett bokningssystem


Vem är jag? Vad gör jag? Vill jag göra det? I en livskris sätts allt på prov och vi ställer oss frågor om meningen med livet och vår plats i det.

Psykosyntes är en terapiform som är väldigt bra på att fånga upp när människor befinner sig i en livskris, säger psykosyntesterapeuten Monika Josefsson.

– Psyket öppnar sig i en kris. Om man upplever en kris i sitt äktenskap handlar det inte bara om det, utan då kommer alla frågor samtidigt. Psyket sorterar inte utan ger oss allt på samma gång: “här har du hela din orenade garderob. Varsågod!” hon säger.

– Det är ofta mycket att hantera på egen hand. Men vi kan hantera det eftersom vi är byggda för att hantera det. Med rätt hjälp och vägledning har du större möjlighet att verkligen skörda frukterna som kommer ur krisen.

När en livskris inträffar måste vi sluta.

– Ingen är immun mot livskriser. Något händer när vi kommer i kontakt med så mycket känslor. Vi öppnar ögonen, vi måste reflektera och få större och annorlunda perspektiv på tillvaron.

– Ingen vill gå igenom en livskris, men nu talar jag för mig själv: Mina livskriser har utvecklat mig som person, gjort mig mer medveten och snällare mot mig själv och andra.

En livskris kräver tid för både bearbetning och återhämtning. Och det är precis vad vi saknar idag.

– När du befinner dig i en livskris väcks de slumrande existentiella frågorna inom dig till liv: du kanske måste byta skal och hitta nya former, och då behöver du lång tid med dig själv.

En person i kris behöver tid och utrymme för att låta allt gå runt; låt psyket röra frågorna som när din hand rör vid en kompost, som Monika Josefsson uttrycker det.

– Och har man aldrig tränat sitt inre gym och sörjt, varit arg, varit rädd eller glad, då blir man ofta rädd för att gå djupare.

“Alla känslor är välkomna”

I psykosyntesterapi, som är en form av samtalsterapi, får man känna allt.

– Strikt sekretess råder i mitt rum. Alla känslor är välkomna. Och det kan kännas läskigt när saker börjar hända. Men när du öppnar locket för känslor som ilska och sorg, så finns också glädje bredvid.

– Säger man istället: “nej, jag ska inte känna och bara gå vidare”, så stänger man också locket på all energi. Psykosyntes är bra på att förstå att vi är en helhet, med kropp, tankar, känslor och själ.

Det sägs att den kinesiska karaktären för kris och möjlighet till positiv förändring är en och samma. Monika Josefsson har själv gått igenom flera kriser. Och faktum är att hennes 40-årskris ledde henne från att jobba som advokat till att utbilda sig till psykosyntetisk terapeut.

Vid ett första besök hos henne inleder hon samtalet med att ställa frågan: “Hur kommer det sig att du har bokat en tid just nu?”

– När de kommer hit på egen hand och jag ställer frågan händer det nästan alltid att mina klienter öppnar upp sig. Och så följer jag efter, vad som än händer. Det är det jag är utbildad i som psykosyntetisk terapeut.

Monika Josefsson träffar sina kunder en gång i veckan. Hon försöker träffa varje klient minst tio gånger – just för att samtalsterapi kräver tid. Efter tio gånger gör hon en utvärdering tillsammans med klienterna för att se vad som har hänt.

– Det jag märker efter att ha träffat en klient under en period är att personen blir friare i sig själv; att det kan vara den hon är och att hon märker sin kapacitet.

– Jag ser ofta att klienter blir mer förlåtande mot sig själva och mer medvetna om sina mönster: “Nu gjorde jag det på ett visst sätt, men jag vill inte göra det på det sättet. Nästa gång ska jag göra det annorlunda.”

Boken gör hennes arbete smidigare

Monika Josefsson driver sedan tio år tillbaka sitt företag Peace In Mind. De senaste tre åren har hon använt Boka som är en bokningstjänst online.

– Boka är stilmässigt snyggt och smidigt. Mina kunder känner att jag är väldigt tillgänglig. Det känns proffsigt med påminnelser och att det är lätt att boka om eller avboka. Det är också enkelt att lägga till på din egen hemsida.

Tillsammans med psykosynteskollegor har Monika Josefsson startat bokterapeutsidan där den som söker en samtalsterapeut med psykosyntes som bas enkelt kan hitta och boka tid. Boka länkar till bokterapeuter nedan och hon ser gärna att fler psykosyntesterapeuter använder Boka för att göra terapiformen mer känd. Hon nämner stödet som en stark konkurrensfördel.

– Stödet är det bästa. Den är vänlig, effektiv, lyhörd och funktionell. Och jag får träffa en person, som jag är väldigt förtjust i. Jag tror att man löser allt snabbare när man har de korta vägarna.


EXTERN LÄNK Gör det du är bäst på – använd ett komplett bokningssystem


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa