Staten kan förlora uppemot 24 miljarder kronor på utlånade stödpengar under pandemin, enligt beräkningar från Skatteverket. 17 000 företag är fortfarande skyldiga pengar, och många av dem riskerar att gå i konkurs.
En av de drabbade är Katarina Malmgren, som driver en butik i Gamla stan i Stockholm.
– Handel och återhämtning har inte kommit igång, men det är kris för alla. Det är riktigt tufft, säger hon.
Under pandemin lånade 63 000 företag tillbaka pengar som tidigare betalats till Skatteverket, till exempel i arbetsgivaravgifter, som ett sätt att rädda företag från konkurs. De två första åren var amorteringsfria, följt av tre år med avbetalningsplan.
Tusentals har skulder
Men fortfarande är 17 000 företag skyldiga staten pengar, och många av dem riskerar att gå i konkurs. Åtta miljarder har redan gått förlorade, och den siffran kan stiga till 24 miljarder. Det visar Skatteverkets beräkningar som idag nyheter Nyheterna har tagit del av.
– Stödet tillkom på väldigt kort tid under perioden som var väldigt kritisk med en pandemi som kom ganska plötsligt. Under den perioden kunde vi hjälpa många företag att få stöd genom de första tuffa månaderna, säger Tomas Envall, sektionschef på Skatteverket och fortsätter:
– Vi vet som sagt att det har hjälpt många företag, men det har säkert också hjälpt företag som kunde ha gått i konkurs redan när stödet kom.
Hoppas politikerna agerar
Katarina Malmgren hoppas att politikerna tittar på möjligheten att förlänga den amorteringsfria tiden eller att lånen skrivs av helt.
– Man kan rädda det som räddas kan. Du kan alltid titta i backspegeln och se att du borde ha kunnat göra saker annorlunda. Men att fortsätta och låta detta systemfel utspela sig känns helt onödigt.
För Katarina Malmberg kommer återbetalningarna till Skatteverket att ta hårt. De senaste åren har hennes lokalhyra höjts med 20 procent och försäljningen är långt ifrån vad den var innan pandemin. För att klara sig har hon varit tvungen att ta privata lån för att rädda företaget.
– Så jag sitter kvar med det och försöker lösa det på något sätt. Det är så här att även när man är småföretagare som jag och även om man har ett aktiebolag så gör man allt för att företaget ska överleva. Det är vad du gör. Jag måste sälja mitt hem.
Elisabeth Svantesson har avböjt att kommentera.