Giftinformationscentralen får allt fler samtal om personer som missbrukat lustgas – och samtalen från tonåringar har ökat mest.
– Det handlar ofta om psykiska och fysiska nervskador men också om akuta skador, säger Jenny Bång Arhammar, verksamhetschef på Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.
Idag är det lagligt att både sälja och köpa lustgas i Sverige och det finns ingen åldersgräns, men upprepad användning av lustgas kan få allvarliga hälsoeffekter.
År 2024 har antalet samtal till Giftinformationscentralen om lustgasrelaterade skador fördubblats jämfört med förra året. Den största ökningen är bland tonåringar i åldrarna 15 till 19, där samtalen har mer än fördubblats från 2023.
Tonåringar är särskilt utsatta
Totalt är 1 100 personer ringde in i år och vi räknar med att få ännu fler samtal i samband med jul och nyår.
– Vi är oroade över att så många fortsätter att använda lustgas i berusande syfte. Särskilt oroande är det ökade talet om att tonåringar skadas. Vi ser att antalet sjukhusrelaterade frågor gällande tonåringar i åldrarna 15–19 har gått från 68 förra året till 162 i år, säger Jenny Bång Arhammar, verksamhetschef på Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.
Att använda lustgas kan få allvarliga konsekvenser, särskilt om du använder det ofta. Detta ökar risken för nervskador.
Blodproppar och nervskador
De som upprepade gånger använder lustgas löper risk för känselbortfall i armar och ben, svårigheter att gå, långtidsminnesstörningar och förvirring. Du kan också få blodproppar i hjärnan och lungorna. Vissa människor hamnar i rullstol eller får så allvarliga nervskador att de kissar på sig.
– Totalt handlar 20–25 samtal i veckan om lustgas. Majoriteten av samtalen kommer från sjukhus, men även brukare själva ringer in. När vården ringer kan det vara fråga om riktigt allvarliga symtom som gör att personen blir inlagd på sjukhus. Det handlar ofta om psykiska och fysiska nervskador, men också akuta skador som obehagliga munsår på lår, läppar och i mun och svalg, säger Jenny Bång Arhammar.
Det finns misstankar om att personer som använder lustgas kan utveckla ett psykiskt beroende. För den som tror sig ha problem med lustgas har Jenny Bång Arhammar en inbjudan.
– Använder du lustgas regelbundet och har svårt att sluta, kontakta vården för hjälp och stöd.
Regeringen förbereder nu ett lagförslag som skulle göra det olagligt att sälja lustgas i stora mängder till privatpersoner och i berusande syfte. Dessutom ska personer under 18 år inte få köpa lustgas alls, enligt TT.
I utredningen skriver man att lagen tidigast kan träda i kraft är den 1 januari 2026.