Polisen måste göra mer för att skydda unga från gängkriminalitet, tycker regeringen. En metod är att “patrullera” digitalt.
Det vi vill betona är att polisens insatser också följer med i den digitala miljön, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Det senaste året har “barnsoldater” som rekryteras på nätet för att utföra mord och bombdåd fått stor uppmärksamhet. Polisens insatser måste också följa med in i den här miljön, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Han påpekar att polisen redan bedriver digital patrullering i öppna kanaler och även går in i slutna forum.
Det är helt avgörande att det här arbetet inte bara fortsätter utan också utvecklas och förstärks om vi ska ha en möjlighet att ligga steget före kriminella och avslöja de som ligger bakom den här typen av forum, säger Strömmer.
Utveckla samarbetet
Han understryker också vikten av att polisen utvecklar sitt samarbete med de digitala plattformarna så att de stänger av kanaler där rekrytering sker.
Regeringen vill att polisen ska redovisa vilka åtgärder som vidtas under 2025 för att förhindra att unga rekryteras till gängkriminalitet, och även hur samarbetet med skola och socialtjänst utvecklas.
Att stärka samarbetet mellan polis, skola och socialtjänst är en helt avgörande del av vår förmåga att arbeta förebyggande för barn som befinner sig i riskzonen att dras in i brott, säger Strömmer.
Nytt lag
I vår träder en ny lag i kraft som innebär en skyldighet för ett antal statliga myndigheter samt kommuner, regioner och skolor att på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till polisen.
Det kan dock vara svårt för en socialsekreterare eller en skolledare att veta vilken information polisen efterfrågar. Därför är lokalt samarbete viktigt. Det handlar inte bara om att polisen är aktiv med att begära information, utan polisen ska också bistå olika aktörer så att information delas effektivt och korrekt.
Om det är något jag hörde från första dagen på jobbet, från polisen, skolledare, socialtjänsten, så är det att det finns en efterfrågan på att kunna sitta ner tillsammans och dela information, säger Strömmer.
En så viktig mötesplats förväntas bli BIR-råden som 2024 började byggas upp på regional och lokal nivå. Inom BOB (barn och unga involverade i organiserad brottslighet) ska bland annat polis, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri och Kriminalvården samarbeta.
Foto: Lars Schröder/TT