“Ökar mer än kostnaderna i samhället i övrigt” • Lista: Billigaste och dyraste sporterna
Riksidrottsförbundet har släppt två rapporter som undersökt hur föräldrar uppfattar kostnaderna för sina barns idrott, samt orsakerna bakom kostnaderna.
Rapporterna visar att kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat i genomsnitt med 68 procent på 14 år och är 800 kronor per månad, motsvarande 9 400 kronor om året.
– Det vi tydligt kan se är att kostnaderna för barnidrott har ökat rejält, där de nästan fördubblats, sedan 2003, säger forskarna bakom studien, Krister Hertting och Stefan Wagnsson, i ett pressmeddelande.
Skillnaderna är stora både inom respektive sport och mellan sporter. Hockey och tennis är de i särklass dyraste sporterna att utöva, med en genomsnittlig årskostnad på 24 000 kronor, medan kampsport och friidrott är betydligt billigare med en kostnad på 5 000 kronor.
“Oroväckande”
Stigande kostnader kan göra det svårare för idrotten att attrahera och behålla barn och unga, särskilt från familjer med begränsade ekonomiska resurser.
– Det är oroande att våra kostnader inom idrottsrörelsen ökar mer än kostnaderna i samhället i stort, säger Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson.
Samtidigt visar studien att majoriteten av föräldrarna anser att de får valuta för pengarna, trots att de tycker att kostnaderna är höga. Anna Iwarsson menar att studien berör unga inom idrottsrörelsen.
– Studien gäller barn och unga som är med i idrottsrörelsen. Frågan är hur det är för de som inte är en del av gemenskapen i idrottsrörelsen.
Riskerar idrotten att bli en klassfråga?
– De socioekonomiska utmaningarna är enorma i samhället i stort. Vi vill vara en idrottsrörelse för alla, så det ska vi göra allt vi kan för att motarbeta.
Fler resor och extra träning
Enligt forskarna beror ökningen på flera faktorer, bland vilka kommersialisering och professionalisering av barn- och ungdomsidrotten påverkar kostnaderna. Barn som deltar i extra träning eller individuell träning har fördubblats sedan 2015 och i vissa sportutrustningar, läger och cuper utmärker sig som en stor del av utgifterna. Samtidigt är medlemsavgifterna generellt sett låga.
– Vi har många olika intressenter som vill vara med och driva idrottens utveckling på olika sätt, säger Anna Iwarsson och säger att det är något som föreningen kommer att titta på.
Kostnader för ungdomsidrott
Totala kostnader per år för barn (7–18 år) inom olika huvudidrotter:
-
Ishockey: 24 300 kr
-
Tennis: 23 700 kr
-
Ridsport: 17 700 kr
-
Simsport: 11 400 kr
-
Handboll: 10 100 kr
-
Innebandy: 10 000 kr
-
Fotboll: 8 800 kr
-
Basketboll: 7 200 kr
-
Andra: 6 600 kr
-
Gymnastik: 5 900 kr
-
Friidrott: 5 000 kr
-
Kampsport: 5 000 kr
Genomsnitt: 9 400 kr
Källa: Riksidrottsförbundets rapport “Smakar det kostar det”