Det var på måndagskvällen som ett mycket kraftigt åskväder drog in över Torpshammar, en kvarn som ligger längs med Ljungan ungefär halvvägs mellan Ånge och Matfors, i Västernorrlands län. Här föll närmare 4 millimeter regn på bara en minut – vilket är svenskt rekord.

Torpshammarsbon Jannie Ringdahl, som driver hotell- och konferensanläggningen Torpshammars herrgård, är inte förvånad över att det lilla samhället återigen sätter sin prägel på väderkartan.

Fler rekord

– Vi brukar ha både snö- och värmerekord. Man hör ofta att Torpshammar är varmast i landet, säger hon.

Själv var hon inte hemma när himlen öppnade sig. Men hon tar det tropiska skyfallet med ro:

– Vi har stuprör som klarar stora mängder regn. Dessutom bor vi ganska högt i en sluttning ner mot Ljungan så vattnet rinner iväg.

Även under värmeböljan i slutet av juni utmärkte sig Torpshammar. Då var det som varmast i hela landet med en temperatur på 30,4 grader. I mars 2022 uppmättes årets högsta temperatur i Torpshammar.

SMHI:s skyfallsvarningar har regnat kraftigt hela sommaren. Men enligt Sofia Strömberg, meteorolog på SMHI, behöver det inte betyda att det är fler kraftiga skurar än normalt.

– Vi tittar på vilken typ av samhällsstörning nederbörden kan orsaka. Är det ett område som är särskilt känsligt, är det mycket folk där eller är det ett stort evenemang på gång? Sedan har vi några riktlinjer, rör det sig mellan 30 och 50 millimeter på tre till fyra timmar så finns det risk att regnet orsakar det, säger hon.

Världsrekordet i USA

Hittills i sommar är det inget som sticker ut regnmässigt, enligt SMHI. På vissa håll, framför allt i trakterna kring Linköping, har det regnat något mer än normalt för årstiden, men man måste gå mycket längre tillbaka i tiden – jämförelseperioden 1961–1990 – för att tala om en stor förändring.

– Med det klimat vi har i dag är det runt det normala.

Frågan är om det blir fler svenska väderrekord i sommar. Torpshammar har trots allt fortfarande en lång väg kvar till världsrekordet, som är hela 31,2 millimeter. Det sattes också i juli, närmare bestämt på USA:s nationaldag den 4 juli 1956, i Unionville, Maryland, enligt statistik från World Meteorological Organization.

Det har dock bara gått ett par år sedan SMHI började samla in minutdata om nederbörd, så det kanske finns en chans till nya titlar.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa