Forskningsföretaget Acta Publica har kartlagt utvecklingen av människoroven via tingsrättsdomar för människorov, förundersökningsrapporter, myndighetsdata och källuppgifter.
Den nya rapporten “Kidnapparna” visar på en oroande utveckling, då domar för människorov mer än fördubblats i Sverige.
Kidnappningsdomarna har gått från ett 20-tal om året till ett 50-tal, från 2015 till juni 2024. Under perioden har omkring 940 personer dömts i tingsrätten för att ha varit inblandade i, genomfört eller planerat människorov, visade Actas Publicas kartläggning. .
Förnedring och våld
Analysföretaget uppger att många kidnappningar innehåller förnedrande inslag och grovt våld, som i vissa fall gränsar till tortyr.
“Ren hämnd eller viljan att såra någon har legat bakom många brott. Förnedring av kidnappningsoffren – som att tvingas kyssa någons skor, fotograferas i förödmjukande situationer eller kissas på och spottas på – är ett vanligt drag och förekommer i en i fyra domar”, skriver Acta Publica i rapporten.
“I flera fall kan Acta Publica se att behandlingen har övergått i nästan tortyrliknande situationer, där den kidnappade till exempel blivit skenavrättad, mycket svårt misshandlad eller till och med dött”, skriver de vidare.
Einar och Bunkerdoktorn
Många fall har uppmärksammats i media, bland annat kidnappningen av rapartisten Nils “Einar” Grönberg. Rapporten lyfter också fram “Bunkerdoktorn”, som 2016 dömdes för kidnappning efter att ha fört bort en kvinna som han planerat att ha som flickvän – länge fängslad.
I några av fallen har offren mördats, i andra har de blivit våldtagna.
Många minderåriga har också fallit offer för kidnappning i kombination med sexbrott. Rapporten lyfter fram ett exempel från 2019, då en man i Stockholms län släpade in en tioårig tjej i sin bil. I det fallet lyckades flickan fly och mannen kunde både gripas och åtalas. Innan kidnappningen hade han gjort internetsökningar om bland annat “hur man våldtar”.
Allvarliga konsekvenser
Konsekvenserna bland kidnappningsoffer är vanligtvis allvarliga.
“Det här är traumatiska händelser som sätter djupa spår hos brottsoffren, även på ett psykologiskt plan, till exempel i form av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), sömnsvårigheter, ångest och mer inskränkt livsstil”, skriver forskningen. företag.
Granskningen visar att det vanligaste motivet till kidnappning är ekonomiskt. I 80 procent av domarna har syftet helt eller delvis varit att få ekonomisk vinning. Ny teknik kan vara en förklaring till varför kidnappningarna har ökat så mycket de senaste tio åren.
“Det är svårt att säkert säga vad en ökning kan bero på. Ser man på motivbilderna kan en delförklaring vara att det nu är både snabbare och lättare att föra över pengar eller ta lån digitalt”.
Foto: Polisen / Acta Publica