Idag används naturgrus för att rena vatten i enskilda avlopp, men sökandet efter en ersättare pågår. Gamla däck kunde användas.
– Mikroorganismer gillar att vara och leva på däckets yta, och det är de som renar vatten, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk däckåtervinning.
Efter att ha gjort sitt arbete på det svenska vägnätet hamnar uttjänta däck på däckåtervinningsanläggningarna i landet. Gummit i däcken är ett mångsidigt material som efter återvinning används till många olika saker, bland annat byggmaterial, granulat och energiförbränning.
Nu hoppas man på ett nytt användningsområde, där rivna däck skulle kunna användas för vattenrening.
– Mikroorganismer gillar att vara och leva på däckets yta, och det är de som renar vatten, säger Fredrik Ardefors, vd för Svensk däckåtervinning.
Naturgrus måste bytas ut
Det är i enskilda avlopp som däckrester kan vara användbara. Enskilda avlopp är inte anslutna till ett kommunalt avloppssystem och måste därför ha egen filtrering.
Idag används naturgrus, men det är en begränsad resurs som också är viktig för hela Sveriges dricksvattenförsörjning. Därför pågår nu sökandet efter mer hållbara alternativ. De gamla däcken skärs i tumstora bitar och placeras som en bädd i det enskilda avloppet. Mikroorganismer som äter bakterier i vattnet trivs på däcken.
Forskningen inom området bedrivs av det statliga forskningsinstitutet Rise. Förutom däckskrot tittar man på flera olika material som möjliga substitut för naturgrus.
– Vi skulle ändå säga att de är lovande, men det finns vissa frågetecken som måste lösas. Det skulle behövas fler studier på alla typer av material och då till exempel försök över längre tid när man jämför under liknande förhållanden med olika material, säger Elin Ulinder, forsknings- och utvecklingsingenjör på Rise.
Mångsidigt material
Återvinningen menar dock att däckrester redan är redo att användas i enskilda avlopp och hoppas att det kan leda till att återvunnet däckgummi används på ännu fler nya sätt.
– Vi tycker att det är väldigt viktigt eftersom vattenfrågan och naturgrusfrågan är viktig, men det är också symboliskt viktigt för oss att visa nyttan av detta gummimaterial, säger Fredrik Ardefors.