MPF vill skärpa rutiner – efter kritiken


Magnus Hjort, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, kallades på torsdagsmorgonen till försvarsnämnden efter en tidigare begäran från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Detta mot bakgrund av att Magnus Hjort redovisade Kalla faktas “Undercover i trollfabriken” till Granskningsnämnden. Något som mötte stor kritik.

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, som deltog i mötet, säger till idag nyheter Nyheterna att myndigheten tagit till sig kritiken och nu vill skärpa sina rutiner.

– Man skulle kunna tänka sig att stärka den juridiska kompetensen och mediehanteringen, säger Hultqvist (S) till idag nyheter Nyheterna.

Vidare uppger Hultqvist (S) att han ställde frågan om det var någon från regeringskansliet som hade kontakt med generaldirektören i efterhand om “den situation de skapat”.

– Det visade sig att det fanns en kontakt med justitiechefen, men det hade varit ett resonemang som inte ledde till något, säger han.

Obestämd om förtroendet

S har ännu inte tagit ställning till om de har fortsatt förtroende för Magnus Hjort som generaldirektör för MPF, enligt Hultqvist (S).

– Vi har inte avslutat vår process kring hur vi ska se på det här än. Vi kommer att ta med oss ​​det vi fått idag i en fortsatt utvärdering av hur vi ska agera vidare i denna fråga.

Han uppger att S återkommer till den frågan.

Ville ta bort klipp i programmet

GGeneraldirektör Magnus Hjort krävde inledningsvis att klippen skulle raderas helt ur programmet, och anklagades för censur varefter Hjort uppgav att rapporten skulle ändra rapporten.

Kalla faktas ansvarige utgivare Fredrick Malmberg sa att det är tydligt att klippen används för att skildra debatten.

Vänsterpartiet har tidigare krävt generaldirektörens avgång.

MPF:s generaldirektör Magnus Hjort hade också tidigare uttalat sig DN att anmälan “inte diskuterades alls” med regeringen eller dess företrädare. Men i juni kunde Altinget avslöja att myndigheten meddelat regeringskansliet att man avser att kräva att delar av Kalla faktas granskning tas ner.

Avslöjandet går emot vad både myndigheten själv och Carl-Oskar Bohlin (M), civilförsvarsminister, tidigare sagt.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen