En överväldigande majoritet av Sveriges kommuner ger inte anställda rätt att ta en friskvårdstimme för att kunna träna på arbetstid, enligt Akademikerförbundet SSR.
Det finns också stora skillnader i storleken på det årliga sjukvårdsbidraget.
Endast 78 av landets 290 kommuner ger anställda rätt till friskvårdstimme, vilket vanligtvis innebär att de anställda kan träna en timme i veckan med full lön.
Den slutsatsen drar Akademikerförbundet SSR efter att ha skickat ut en enkät om sjukvårdstimmar och sjukvårdsbidrag som alla kommuner har svarat på.
22 kommuner erbjuder ingenting alls
Tjugotvå kommuner har inget friskvårdsbidrag för anställda alls och åtta kommuner har varken friskvårdstimme eller friskvårdsbidrag – inklusive Emmaboda och Ystad.
“Kommunerna måste börja ta anställdas hälsa på allvar. Friskvårdstimmar och friskvårdsbidrag är viktiga verktyg för att minska sjukfrånvaron men också för att vara attraktiva arbetsgivare”, säger förbundets ordförande Heike Erkers i ett pressmeddelande.
Bland de kommuner som har sjukvårdsbidrag är det stora skillnader. Elva kommuner ger anställda 500 kronor om året.
Endast en kommun, Kiruna, ger maxbeloppet på 5 000 kronor och friskvårdstimme.
Fakta: Vårdbidrag
Fakta: Vårdbidrag
Sjukvårdsbidraget är en skattefri personlig vårdförmån och får vara högst 5 000 kronor per kalenderår.
Kan användas för enklare aktiviteter med inslag av träning eller för behandling som lindrar stress eller motverkar ömhet och stelhet. Den kan också användas för kostrådgivning och rådgivning vid rökavvänjning.
Bidraget får inte användas för att hyra eller köpa utrustning, eller till medlemsavgifter, teorikurser, examensbevis, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
För aktiviteter utan inslag av motion får aktiviteten kosta max 1 000 kr per tillfälle.
Källa: Skatteverket