Forskarna har undersökt vad som händer i hjärnan på nyfödda möss när de är nära sina mammor. De har spanat in ett visst område, zona incerta. En del som bland annat är viktig för syn, hörsel och känsel och som är i kontakt med flera andra delar av hjärnan.

Forskarna såg att när mössen interagerade med sina mödrar, aktiverades särskilda neuroner i zona incerta.

Leksaker gav noll

När forskarna placerade babymössen tillsammans med andra vuxna möss var reaktionerna något annorlunda. Tillsammans med lakterande och icke-digivande vuxna honmöss, hanmöss och andra musungar såg de viss aktivering av neuronerna. Men reaktionen var långt ifrån lika stark som när de var nära sin egen mamma.

Forskarna testade också vad som hände när mössen placerades tillsammans med falska möss i form av olika leksaker, både badankor och musliknande kattleksaker, med resultatet att mössen då inte reagerade alls.

De såg också att när de artificiellt aktiverade de specifika neuronerna, minskade det stressen hos möss som separerades från sin mamma. De lugnade ner sig och slutade gnälla.

Ger ledtrådar

Forskarna skriver att studien kan ge värdefulla ledtrådar i hur nyfödda däggdjursbebisar bildar ett band med sin mamma.

“Hur mössens hjärna vet att den ska aktiveras just i mammans närhet är fortfarande ett mysterium”, skriver en av forskarna bakom studien i en presskommentar.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Vetenskap.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa