Många hade säkert hoppats och trott att den nya EU-kommissionen skulle segla igenom utan vidare. Oroligheter i omvärlden, krig i Europa och en ny amerikansk president ökar trycket på att snabbt få den nya kommissionen på plats. Men det blev inte så.
Mer än en vecka har gått sedan utfrågningarna av de blivande kommissionärerna, och flera kandidaters öde är fortfarande osäkert. Det gäller framför allt den italienska nationalisten Raffaele Fitto och den spanska socialdemokraten Teresa Ribera – trots att båda anses kompetenta och kunniga och klarade sig bra i utfrågningarna.
Innan en ny EU-kommissionen kan tillträda, EU-parlamentet måste godkänna kommissionärerna. Och innan dess måste de visa, i timslånga utfrågningar, att de har rätt kunskap och bra driv.
Så ser det ut på pappret.
I verkligheten handlar det mindre om kompetens och mer om maktspel mellan EU:s politiska krafter.
Just nu pågår en dragkamp mellan den största partigruppen EPP, där svenska M och KD sitter, och den näst största gruppen, den socialdemokratiska S&D.
Raffaele Fitto utsågs av Giorgia Melonis regering och tillhör det italienska högerextrema partiet Brothers of Italy. Han föreslås få ansvaret för regionalpolitiken men också bli en av EU-kommissionens sex vice ordförande.
Denna huvudsakligen symboliska titel har retat partierna till vänster – framför allt de italienska socialdemokraterna.
Svenska Heléne Fritzon (S), som tillhör S-gruppens ledning, kallade utnämningen en provokation när DN talade med henne inför utfrågningarna.
– Ursula von der Leyen vill blinka till Meloni i Italien. Det har ett pris. Jag utgår från att hon drar in vice ordförandeskapet, sa Fritzon då.
När Ursula von der Leyen valdes in i juli i Europaparlamentet, Italiens bröder röstade emot henne.
– Italien måste naturligtvis ha en kommissionär utsedd av sin regering. Det är alltså i demokratins ordning som Fitto blir kommissionär. Men varför göra honom till vice ordförande, när extremhögern inte röstade på von der Leyen? sa Helene Fritzon.
Å andra sidan har även EU:s högergrupp EPP tagit gisslan: Teresa Ribera, som är klimatminister i sitt hemland Spanien.
Ribera är den enda den enda riktigt seriösa socialdemokraten i den kommande EU-kommissionen. Hon föreslås få ett övergripande ansvar för både klimat- och tillväxtfrågor och samtidigt ansvara för hela tävlingsavdelningen. En sorts superportfölj; förmodligen det viktigaste inlägget efter Ursula von der Leyens.
Men efter översvämningarna i Valencia-regionen i Spanien för två veckor sedan, där över 200 människor miste livet, har den spanska oppositionen Partido Popular drabbats hårt av Ribera. Som klimatminister hade hon stoppat tidigare infrastrukturprojekt mot översvämningar i regionen och under den nationella krisen har hon varit osynlig.
Partiet kräver nu att regeringen i Madrid drar tillbaka Riberas kandidatur.
“EU-kommissionen kan inte vara gömstället för en minister som är skyldig sitt folk många förklaringar.” skriver partiledaren Alberto Nunez Feijoo på X.
Under Riberas utfrågning i EU-parlamentets miljöutskott regnade anklagelser från spanska högerledamöter ner och diskussioner om naturkatastrofen möttes av hån och applåder. “An insane shitshow” sammanfattade det en tysk miljöpartist det hela på X.
Det säger personer med insikt till DN att förutom spanjorerna är EPP-gruppen redo att ge Ribera grönt ljus – så fort socialdemokraterna accepterar Raffaele Fitto.
Bakom debaclet ligger att maktbalansen i EU-parlamentet har skiftat, något som S-gruppen har haft svårt att acceptera. Idag har EPP alla kort på hand och S kan inte ställa ultimatum.
EPP blev något större än tidigare i EU-valet i juni. Men extremhögern växte desto mer. I detta nya parlament kan EPP välja uppgörelser med socialdemokrater och liberaler, som man traditionellt har gjort i EU, eller med extremhögern.
Möten mellan EPP och S&D har pågått konstant i en vecka. Imorgon, onsdag, träffas ledarna för partigrupperna. Många tror att en uppgörelse är i antågande.
I så fall kan EU-parlamentet rösta om de tilltänkta kommissionärerna nästa vecka. Om den sedan får grönt ljus kan nästa EU-kommission vara på plats den 1 december.
Fakta.Det är så EU-kommissionen utses
Kommissionen utses för fem år.
Ordförande är Ursula von der Leyen. Hon valdes för en andra mandatperiod i juli i år av en mellanmajoritet i Europaparlamentet.
De övriga 26 kommissionärerna ansvarar för sina respektive politikområden. De förhörs i EU-parlamentets olika utskott. Parlamentet röstar sedan om huruvida hela kommissionen ska godkännas.
Det är inte ovanligt att EU-parlamentet kräver att en kandidat byts ut. Efter utfrågningarna 2019 tvingades tre tilltänkta kommissionärer bort. De tillhörde varsin politisk familj: Socialdemokraterna, Liberalerna och EPP.
Läs också:
Politisk kohandel ser ut att fixa Sveriges EU-kommissionär
Sigrid Melchior: Rysslandshökar och klimatpolitiker i den nya EU-kommissionen