Besöket i katedralen direktsändes i fransk tv och vid första anblicken slog det många att den tidigare mörka, gotiska katedralen fått en ny färg. För att få bort sotet efter branden har man putsat centimeter för centimeter, vilket ger väggarna en ljus, ja, nästan beige färgton.
– Det som slog mig så fort jag kom in är just att det är så ljust! sa kulturminister Rachida Dati, som gick tillsammans med presidentparet.
– Ja, verkligen, sa Brigitte Macron.
Emmanuel Macron gick chockad runt och tittade upp i taket.
– Det är otroligt, utbrast han senare.
I branden den 15 april 2019 förlorades katedralens 850 år gamla ektak och den nästan 60 meter höga spiran. Nu är ett helt nytt tak på plats – och en ny spira, identisk med den som ritades av arkitekten Eugène Viollet-le-Duc på 1800-talet.
Cirka 2 000 personer har arbetat med projektet, runt om i landet. Timret från tusen noggrant utvalda ekar utgör stommen i taket, 1 000 kvadratmeter sten har huggis och 4 000 kvadratmeter bly har använts i den nya torn. De gamla vackra fönstren har återställts och för att minska risken för nya bränder har ett nytt sprinklersystem installerats, med värmekameror som snabbt ska kunna lokalisera en ny brand.
Projektet har fått 846 miljoner euro (motsvarande närmare 10 miljarder kronor) i gåvor från privatpersoner, företag och myndigheter runt om i världen.
Den 7 december är det dags för den storslagna återinvigningen, med tal av Emmanuel Macron utanför katedralen. Mer än 100 stats- och regeringschefer är inbjudna. Och den 8 december hålls en första mässa i katedralen – då öppnar Notre-Dame officiellt för allmänheten.
Det kommande året väntas 15 miljoner troende och turister passerar genom katedralen, som har varit ett landmärke i Paris sedan bygget började på 1100-talet.
Köerna blir långa – och en ny app har därför skapats för biljettbokningar. Men som tidigare blir det gratis inträde.
Läs mer:
Nu ska Notre-Dame öppna igen – fem år efter branden
Notre-Dames spira återskapad: “Kräver mycket komplexa beräkningar”
Fönstren i Notre-Dame sparas