I sociala medier fortsätter energiministern att förneka allt ansvar för att svenskarna på väg in i julsäsongen hotas av elpriser som är ännu högre än de som terroriserade landet för ett par år sedan.
Elpriser som åker i en berg- och dalbana är, enligt ett inlägg den X av ministern, “ett resultat av avvecklad kärnkraft”. “När det inte blåser får vi höga elpriser med detta havererade elsystem, vilket tyska elpriser på runt 10 kr/kWh visar.”
Busch förklarar sedan för Aftonbladet att hon är “arg på tyskarna” eftersom Tyskland inte delat upp landet i elprisområden.
Den sista är den enda relevanta av alla hennes utflykter.
Att elen är dyr som fan i Sverige just nu, på torsdagseftermiddagen gick det ännu längre, har inget med svensk kärnkraft att göra. Alls.
Det är inte bristen på svensk elproduktion som är problemet. Sverige är därmed den största exportören av el i hela EU. Problemet ligger istället i det europeiska prissystemet för el, vilket innebär enorma skillnader i priset på el beroende på var i Sverige man bor.
Oavsett vad Ebba Busch vill är det den nuvarande regeringens ansvar att ta itu med. Men det är uppenbart att de hellre upprepar samma lögner som hjälpte till att få dem valda. Kanske hoppas de piska upp tillräckligt med ilska för att värma svenskarnas hem.
Mellan 17 och 18 på torsdagseftermiddagen kostade en tiominutersdusch nästan exakt 50 kronor för någon som bor i nedre halvan av Sverige. Det visade Aftonbladets Elguiden.
Du kan få halsbränna för mindre. Men nu var det inte så att någon faktiskt betalade 50 spänn för en dusch. Det finns goda skäl att bli påmind om det innan folk släcker allt ljus, äter kall mat och sänker väderleken.
För det räcker inte att bo i södra Sverige för att gå på en dyr duschrock. Du behöver även ha ett timprisavtal med ditt elbolag. Det är säkerligen mer än vart tionde hushåll i Sverige har (11 procent enligt statistiken för 2023).
Men det handlar om hushåll som aktivt valt att betala ett timpris för el och därför också kan antas anstränga sig mer än andra för att använda elen smartare. Som att schemalägga tvätt- och diskmaskinen att gå under dygnets billigaste timmar – och välja bort både duschar och omfattande middagsmatlagning under de dyraste timmarna.
För oss andra med fast eller rörligt elpris spelar de värsta fluktuationerna i elpriset ingen eller mindre betydelse.
Då behöver du inte slösa med el för det. Men det gör faktiskt ont i hjärtat att se oroliga, ofta äldre, människor i lägenheter berätta om hur de snålar med lampor och tv-apparater för att minska elkostnaderna. För det påverkar egentligen bara elpriset i marginalen.
Chris, 65, säger till Aftonbladet, hur hon “har dragit ner på belysningen hemma och jag har bara haft TV:n på typ tre, fyra gånger under året. Varför ska jag sitta och titta på en stor filmduk helt själv? Det är slöseri”
Nej, det är det inte. Snälla rara, att tillåta dig själv att leva är verkligen inget slöseri.
Om du inte har uråldriga glödlampor eller lika urgamla elektriska apparater hemma drar även dessa mindre än du tror. Se bara till att inte lämna en riktigt gammal TV eller stereo i standby, utan stäng av den helt. Faktum är att de kan dra mer el i standby än en nyare tvättmaskin drar för en tvätt?
Inte ens en äldre adventsljusstake med vanliga små lampor eller en julstjärna i fönstret tänd halva dagen under hela december kostar dig dock många kronor. Byter du till LED-lampor drar det naturligtvis mindre el – och kostar ännu mindre.
Men det är inte där de stora besparingarna på elförbrukningen kan göras. Och absolut ingen är glad över att sitta i mörkret i juletid.
Då borde regeringen rimligen kompensera svenskarna för de ofantligt höga priser vi tvingas betala i elskatt på redan höga elpriser. Men Busch kommer förmodligen att trycka även det ansvaret i någon annans knä.
Chockpriser på elmarknaden – värmlänningar drabbas hårt: “Man måste vänja sig”