I bagerifabriken i Huddinge arbetar 200 anställda bland råttor och döda djur. Något djur har trampats ihjäl, ett annat dödats med en borste. Sett till utseendet är Bake my day en framgångssaga med kunder som Axfood, ägare av Hemköp och Willys.
Men de tio anställda Arbetet har talat med i sin stora recension, visar en annan bild.
– Vi fick börja dagen med att skrämma bort råttorna som fanns överallt i bageriet, säger en källa till Arbetet, och berättar om rutinen att skaka metallvagnarna med bakformar för att bli av med djuren.
Dött djur i bakmaskinen
Bilder från olika perioder visar bageriets insida – den senaste är tagen i november i år. En av bilderna visar blod från ett slaktat djur som dyker upp i bakmaskinen.
Bland brödlådorna finns avföring från gnagare. De levereras till Stockholms stad – där skolorna är de största kunderna. Fram till november har kommunen köpt produkter för nio miljoner kronor.
De anställda arbetar under stor press, där arbetsdagarna kan nå 16 timmar, enligt vittnesmålen.
– Jag jobbade från 9 till 23.30 i månader. Jag bara sov, duschade och gick igen. Kollegorna skrattade åt mig och sa att de skulle köpa en säng. Jag var på kanten och funderade på att ta kniven, säger en person till tidningen.
Anställda med vinterkläder inomhus
Under semle- och lussescat-säsonger ställs situationen med konstant övertid på spetsen. Flera personer vittnar om få, eller i vissa fall inga lediga dagar alls.
Någon har sovit på en kartong i fabriken när den sista bussen har gått. Anställda pratar om att jobba i privata vinterkläder där de söker de varma ugnarna – när temperaturen sjunker till sju grader.
– Fram till nu har vi verkat i en gammal byggnad. Under de kallaste vintermånaderna har det ibland varit kallare och under den varmaste sommaren kan det bli för varmt. Hela den byggnaden ska nu rivas.
VD: “Känner inte igen bilderna”
När idag nyheter Nyheterna kontaktar vd för Bake my days om bilderna och om de håller den standard som ett bageri ska ha svarar han:
– Självklart inte! Bilderna som kom fram ger en bild som vi inte känner igen (den med fågeln) medan vissa beskriver en kortvarig situation för flera år sedan som omedelbart åtgärdades med förbättrade procedurer. De senaste kontrollerna från Miljökontoret i Huddinge har varit utan anmärkningar i produktionen, vilket bekräftar att våra åtgärder har varit effektiva, säger företagets vd Moses Isik och fortsätter:
– I våra nya lokaler, som vi just nu flyttar in i, har vi implementerat flera förebyggande lösningar, bland annat specialdesignade dräneringssystem och förstärkta skydd för att minimera risken för skadedjursintrång.
Moses Isik vägrar arbeta skift på 16-18 timmar. Han framhåller istället att företaget har kollektivavtal och beskriver relationen till facket som god och säger:
– Det har såklart varit perioder då vi har haft väldigt hög produktion på bageriet. Men absolut inte så långa dagar som det påstås. Vi har startat en fördjupad dialog med fackförbundet Livs för att alla medarbetare ska känna sig trygga och hörda.