Det kinesiska fartyget Yi Peng 3 låg stilla i Kattegatt i flera dagar och bevakades av det danska försvaret.
Nu finns även den svenska kustbevakningen i närheten av fartyget.
– Vi ligger bredvid fartyget, men vi kan inte kommentera vad vi gör där, säger Linnea Kappel, kommunikatör på Kustbevakningen.
Efter att två undervattenskablar skadats i Östersjön har myndigheter i flera länder fått syn på det kinesiska fartyget Yi Peng 3. Enligt uppgifter till idag nyheter Nyheterna befann sig fartyget i närheten av de platser där kablarna skadades, och polisen har också bekräftat att Yi Peng 3 är ett av de fartyg du är intresserad av. Fartyget som nu befinner sig i den danska ekonomiska zonen och även har bevakats av den danska försvar.
Åklagaren Henrik Söderman, som leder den svenska förundersökningen, har tidigare inte velat bekräfta intresset för det kinesiska fartyget.
– Jag vet att det finns information i media om ett fartyg som ska ligga någonstans i Stora Bält, men jag vill inte gå in mer i detalj och kommentera vad det handlar om och vilka åtgärder man kan tänka sig att vidta. , , säger Söderman.
Kustbevakningen finns intill fartyget
Strax efter klockan 17 på fredagen seglade ett fartyg från Kustbevakningen ut från Göteborg och söderut in i Kattegatt. Under lördagsmorgonen anlände fartyget till området där det kinesiska fartyget ligger.
– Vi kan bekräfta att vi är där, men inte kommentera pågående operativa aktiviteter, säger Linnea Kappel, kommunikatör på Kustbevakningen.
Hon bekräftar att du befinner dig bredvid det kinesiska fartyget, men i den svenska ekonomiska zonen. Kustbevakningen vill inte kommentera operationen eller bekräfta att den följde det kinesiska fartyget.
– Vi får se om och när fartyget flyttar, säger Linnea Kappel.
Ett fartyg från det danska försvaret är också för närvarande nära Yi Peng 3, enligt tjänster som övervakar sjötrafiken.
Marinen undersöker kablarna
De skadade kablarna utreds som misstänkt sabotage i flera länder och svenska marinen har påbörjat sina undersökningar av de skadade kablarna i Östersjön. Fartygen är specialutrustade och ska leta efter och dokumentera saker under vattnet.
– Vi kan konstatera att Försvarsmakten och Kustbevakningen har plockat upp fartygsrörelser genom sin sjölägesbild som stämmer överens i tid och rum med de avbrott som inträffat, sa Carl-Oscar Bohlin, civilförsvarsminister tidigare i veckan.
Granskningen av den första kabeln är klar, men marinen ville inte kommentera om några fynd gjordes på den platsen. Arbetet med att undersöka den andra platsen har påbörjats, men i går meddelade marinen att vädret hade försvårat arbetet.
– Det är svårare förutsättningar. Det är djupare, över hundra meter, och det gör allt lite mer utmanande, sa marinens presschef Jimmie Adamsson till TT.