Jag är orolig! Sverige, som många anser vara ett jämställt land, är i praktiken inte så jämställt. Särskilt när det kommer till vem som äger kapitalet. Den ekonomiska jämlikheten är också på väg att försämras.
När vi nyligen genomförde en undersökning om sparande såg vi tydligt hur de senaste årens ansträngda ekonomiska klimat har påverkat svenskarnas sparvanor negativt – och framför allt kvinnors.
Det är helt klart alarmerande att så många som 60 procent av kvinnorna som slutat månadsspara har känt sig tvungna att dra ner på sparandet på grund av faktorer som hög inflation, stigande elpriser och höga räntor. Denna statistik är inte bara siffror på ett papper; det representerar verkliga människor som får sin ekonomiska säkerhet utplånad. Utan besparingar är du sårbar.
Kvinnor, som redan tjänar mindre och har lägre pension än män, är de som verkligen behöver ett trygghetssparande. Därför känner jag en djup oro över att så många kvinnor kände sig tvungna att sluta med månadssparandet. Det kan leda till allvarliga konsekvenser, som svårigheter att klara av arbetslöshet, sjukdom eller en separation. Om du inte har en buffert som håller dig i upp till 3 månader kan du snabbt dras in i en ond spiral av obetalda räkningar.
Undersökningen visade också att skillnaden i sparande mellan män och kvinnor är stor. Fler män än kvinnor sparar mer än 5 procent av sin månadsinkomst, medan fler kvinnor inte sparar alls. Denna skillnad i sparande kan få långsiktiga effekter på ekonomisk trygghet och jämlikhet på lång sikt.
Dessutom visar undersökningen att kvinnor i större utsträckning än män väljer att placera sitt sparande på sparkonton, vilket kan vara mindre fördelaktigt över tid jämfört med andra investeringsformer. Visst är det viktigt att ha en buffert på ett sparkonto, men många kvinnor missar tyvärr möjligheten att se sitt kapital växa genom investeringar i aktier och fonder. Något som blir viktigt när det blir skattefritt att placera upp till 150 000 kr på ett investeringssparkonto (ISK).
Det finns ett stort behov av att öka medvetenheten och förbättra de ekonomiska villkoren för kvinnor. Hur kan vi som samhälle arbeta för att täppa till denna ekonomiska klyfta och ge alla, oavsett kön, samma möjligheter till ekonomisk trygghet? Kvinnors ekonomiska nackdel är inte bara deras problem; det är ett samhällsproblem som berör oss alla.
Jennie Sandén, privatekonom Danske Bank