Den uppmärksammade rättegången där mer än 50 män står anklagade för att ha våldtagit 72-åriga Gisèle Pelicot – drogad av sin egen man – under ett decennium närmar sig nu sitt slut.
En historisk rättsprocess som kan bli en katalysator för införandet av samtyckeslagstiftning även i Frankrike.
“Jag trodde att hon var med.” Det är standardförsvaret från de 51 män som står anklagade för våldtäkt, och nästan alla hävdar att de är oskyldiga. Samtidigt har Gisèle tvingats svara på frågor om sina sexuella preferenser, medan skeptiska röster ifrågasatt hur det är möjligt att hon kunde vara omedveten om vad som hände.
Blev systematiskt drogad och våldtagen
Hennes man, Dominique Pelicot, har erkänt att hon systematiskt drogat henne med kraftfulla sömntabletter och bjudit in främlingar via en numera nedlagd internetsajt till parets delade sovrum. Han hävdar att hon inte visste vad som pågick, men att männen som kom gjorde det. Gisèle, som trodde att hennes minnesproblem kunde bero på Alzheimers eller en hjärntumör, gick till läkaren för att få svar. Maken körde henne ofta dit, men avfärdade hennes symtom som stress.
Frågan är nu vad domarna väljer att tro.
Enligt fransk lag krävs att gärningsmannen var medveten om dådet och att våldtäkten skedde under hot, våld eller överraskning. Genom att hävda att de trodde att hon var med – eftersom inbjudan kom från hennes man – försöker de tilltalade undvika en fällande dom.
Sverige en möjlig förebild
Fallet illustrerar tydligt hur avgörande samtyckeslagstiftningen kan vara. En lagändring skulle flytta över bevisbördan på de tilltalade, som då skulle behöva visa att Gisèle gett sitt samtycke – något som inte finns. Det finns dock videor som visar hur Gisèle sover tungt och snarkar medan hennes man och en främling har sex med henne.
Fler och fler vill nu se en samtyckeslag i Frankrike. Många pekar på länder som Sverige som förebilder och landets justitieminister har uttalat sig positivt om en förändring. Klart är i alla fall att rättegången redan har satt sina spår och att den kommer att markera ett tydligt före och efter i det franska samhället. Kanske kan Gisèle Pelicots kamp vara början på en ny era.