– Låt mig vara glasklar: Socialdemokraterna som parti och Kombispel som företag har aldrig någonsin gett direktiv om att verksamheten ska skötas på det här sättet.
Orden kommer från Tobias Baudin på en presskonferens dagen efter DN:s avslöjande om att Kombispels lotter sålts med aggressiva försäljningsmetoder till äldre och förvirrade.
Trots det har varken Socialdemokraterna eller Kombispel velat dela med sig av hur avtalet med Effektiv kommunikation faktiskt sett ut.
I samband med Konsumentverkets tillsyn över lotteriverksamheten har myndigheten begärt att få se avtalen med telemarketingföretaget.
Nu kommer svaret; det finns ingenting.
Socialdemokraterna skriver in sin uppfattning att Kombispel i början av affärsrelationen med bolaget hade “diskussioner och korrespondens” om att ingå ett skriftligt avtal, men att det aldrig blev av.
Kombispels uppfattning är istället att uppdraget “definierades genom muntlig överenskommelse och parternas avgörande agerande”, enligt svaret.
Avgörande åtgärder är en juridisk term. Det används enligt Nationalencyklopedins beskrivning av fall “då ett förhållande inte framgår av vad som uttryckligen skrivs eller sägs, men dess existens ändå kan antas på grund av den ena partens beteende eller omständigheterna i övrigt”.
– Det är en uppgift i sig att det inte finns något skriftligt avtal, men nu behöver vi läsa och analysera svaren för att se hur vi ska gå vidare med utredningen, säger Johan Ohlsson, chef för Konsumentverkets enhet.
Det var i början av oktober att Konsumentverket startade en inspektion mot Socialdemokraterna. Då hade det kommit in totalt 38 anmälningar till Konsumentverket angående Kombispel sedan de anlitade telemarketingföretaget Effektiv kommunikation i maj 2022.
Myndigheten bedömde att försäljningen av Kombispels lotterier stred mot lagen och krävde att Socialdemokraterna skulle vidta åtgärder.
Utöver avtalen mellan Socialdemokraterna, Kombispel och Effektiv kommunikation har Konsumentverket även begärt att få se säljmanuset som användes.
Socialdemokraterna svarar att “säljmanus har hanterats som levande dokument” som förändrats över tid och att dessa inte har “systematiskt arkiverats” hos Kombispel. Partiet bifogar dock ett exempel, som ännu inte publicerats av Konsumentverket.
DN har tidigare rapporterat om säljmanus som instruerar aggressiva säljmetoder.
DN har kontaktat Socialdemokraterna som inte vill kommentera.
Fakta.De kombinerade lotterierna och Socialdemokraterna
● Socialdemokraterna och SSU har sedan 1956 bedrivit lotteriverksamhet genom sin ekonomiska förening A-lotterierna.
● Lotteriverksamheten sker idag via A-lotteriernas dotterbolag Kombispel, med Socialdemokraterna, SSU och S-kvinnor som förmånstagare. Överskottet går till dem oavkortat.
● Combispels mest framgångsrika produkt är Kombilotteriet, men de har även “Extralotteriet” och “Glädjelotteriet”.
● En DN-granskning 2017 avslöjade att Socialdemokraterna sålde lotter på kredit till redan skuldsatta och körde tusentals människor till Kronofogden. Partiet har dock inte drivit några ärenden med kronåklagaren sedan 2017.
● 2023 gav lotteriverksamheten 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa, 6,3 miljoner kronor till SSU och drygt 4 000 kronor till S-kvinnor, enligt Kombispel.
● Regeringen tillsatte våren 2023 en statlig utredning med syfte att se över reglerna för de partipolitiska lotterierna. Utredaren landade i en rekommendation mot att införa förbud mot partiska lotterier. Trots det utesluter inte Moderaterna och Sverigedemokraterna ett förbud.