Bilden förändrades drastiskt, i ett slag, när terroriststämplade Hamas inledde sin blodiga attack mot Israel den 7 oktober förra året. Enligt Israel dödades omkring 1 200 människor i attacken och 251 personer togs som gisslan – och illusionen om en relativt fredlig situation i den långvariga konflikten försvann omedelbart.
Konsekvenserna av terrordådet har också fått konsekvenser för judar i Sverige, enligt Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige.
– Det är demonstrationer där stöd för Hamas har uttryckts, demonstrationer som innehåller antisemitiska paroller. Det har varit många olika händelser, och det har påverkat många människor.
DN träffar honom inne på det judiska utbildnings- och kulturcentret Bajit på Östermalm i centrala Stockholm. Säkerheten är hög och förfarandet för att få tillträde till lokalerna som utomstående är rigoröst. Höga väggar, säkerhetsglas och en metalldetektor tyder på att saken tas på största allvar.
– Säkerhet är bottenplattan. Utan det kan du inte göra någonting. Ibland känner jag att jag är ordförande i ett övervakningsföretag.
Fakta.Hamas attack i Israel 2023
Den 7 oktober 2023 genomförde Hamas, stämplad som terrorist, en storskalig attack inne i Israel.
Omkring 1 200 israeler dödades och 251 personer togs som gisslan.
Israels invasion av Gaza har sedan dess dödat minst 24 000 människor, enligt FN:s humanitära hjälporganisation OCHA. Siffror från det Hamas-drivna hälsodepartementet i Gaza har tidigare visat på ännu högre siffror: runt 35 000 dödsoffer.
Säkerhetsfrågan har alltid varit viktig, men har skärpts ytterligare av utvecklingen i Gaza det senaste året, där minst 24 000 människor i Gaza hade dödats sedan Israel inledde sin militära operation i landet. Utvecklingen har lett till skarp kritik från flera håll.
Hur ser du på Israels svar på Hamas terrorattack?
– Hemskt. Det är en katastrof i Gaza. Sedan kan man diskutera vem som är ansvarig för det. Personligen håller jag Hamas fullt ansvarig för att starta kriget. Men jag är otroligt negativt påverkad av rapporter om dödade barn och lidande för civila i Gaza.
Aron Verständig framhåller att det finns många olika åsikter bland judar i Sverige om situationen i Israel och Gaza, men att en majoritet kan vara mycket kritisk till hur Israel agerar.
– De allra flesta svenska judar har, liksom judar runt om i världen, väldigt starka känslor för Israel som land, med historiska och personliga kopplingar dit, men har inte alls ett gediget grepp om den dagliga politiken under normala omständigheter. Och de flesta av oss känner oss väldigt avlägsna från regeringen som styr i Israel. Det är inte på något sätt något vi skulle stödja överhuvudtaget, säger Aron Verständig.
Är det den åsikt som svenska judar generellt har i frågan?
– Det är svårt att säga. Det finns definitivt svenska judar som tror att Netanyahu är kung, men jag skulle säga att de definitivt är en minoritet.
Judarnas situation har hamnat i fokus i samband med flera uppmärksammade evenemang i Sverige under året. Ett exempel är hur det judiska centralrådet slutade bjuda in Vänsterpartiet till minneshögtider efter avslöjanden om hur flera vänsterföreträdare hade uttryckt sig antisemitiska och visat stöd för terroristorganisationer. Aron Verständig säger att organisationen har haft en dialog med Vänsterpartiet efter detta, men att det ännu inte finns något nytt beslut i frågan.
Svenska judar har upplevt allvarliga konsekvenser av hur många inom vänsterrörelsen i Sverige som uttryckt solidaritet med till exempel Hamas, säger Aron Verständig. Han berörs av berättelser om hur judar förlorar vänner i processen.
– Många som kan ha rört sig i vänsterkretsar känner så här: “Jag har förlorat en stor del av mina vänner och kollegor, för att de visar förståelse för Hamas”. Folk som känner sig ledsna och tänker: “Jag kan inte umgås med de här människorna längre”, säger Aron Verständig.
Men världspolitiska händelser har också spelat över och påverkat situationen i Sverige.
I maj kom nyheten att Iran ska ha rekryterat Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot. Enligt den israeliska underrättelsetjänsten Mossad ska gängledaren ha agerat på uppdrag av den iranska regimen i flera månader och förberett “terroristdåd mot israeliska och judiska mål”.
Kort därefter gav Säpo också stöd till uppgifterna under en presskonferens, och slog fast att Iran hade både vilja och förmåga att slå till mot intressen i Sverige.
Israels ambassad har under året varit utsatt för uppmärksammade händelser flera gånger och i kombination med andra antisemitiska händelser i Sverige har situationen på ambassaden orsakat oro för många svenska judar, säger Aron Verständig.
Är judiskheten under press i Sverige?
– Många känner sig pressade och stressade. Du känner ett implicit hot. Folk frågar sig: Kan jag gå på stan med kippa?
Roten till problemet är förvirringen av Israel som politisk enhet och judiskhet i allmänhet, enligt Aron Verständig.
– Den här typen av antisemitiska händelser likställer alla judar. De riktar sig lika mycket till de judar som tycker att det Israel gör är fantastiskt som till de som är väldigt kritiska mot Israel, säger han.
Aron Verständig talar av egen erfarenhet. På presskonferensen i maj uppgav Säpo också att de slagit tillbaka attacker i Sverige som Iran låg bakom. En sådan attack gällde en mordkomplott där Aron Verständig och två andra svenska judar skulle mördas.
Händelserna utspelade sig sig 2021 när Säpo attackerade två misstänkta hemliga agenter som bodde i Stockholmsområdet. Enligt rättshandlingar som DN tagit del av greps de två på morgonen den 2 april 2021, men det var först i september samma år som Aron Verständig själv fick information om händelsen. Och först i februari i år blev det hela allmänt känt när Sveriges Radio avslöjade terrorplanen.
Hur är det med uppståndelsen kring mordplanerna?
– Jag fick mycket stort stöd från vänner, bekanta och församlingsbor, men också från politiker. Även från kungahuset, när prins Daniel uttryckte sina sympatier. Det var jättebra, säger Aron Verständig.
I början av 2022 var förundersökningen klar, de två misstänkta agenterna utvisades från Sverige och Aron Verständig har börjat lägga händelsen bakom sig. I efterhand beskriver han situationen då som “väldigt märklig”.
– Det kändes väldigt obehagligt. Sedan fick vi aldrig reda på hur nära det var att genomföras. Det enda Säkerhetspolisen sa var att “vi såg till att de aldrig kom nära dig”. De hade koll på de här personerna i flera månader, säger han.
Efter en shake-up År 2024 ser Aron Verständig nu fram emot ett positivt 2025. Under året firas 250-årsjubileet av det etablerade judiska livet i Sverige, sedan det datum då tyskfödde Aaron Isaac var den första jude som fick bosätta sig i Sverige utan att konvertera till den lutherska läran – och grundade sedan även den judiska församlingen i Stockholm.
– Vi försöker uppmärksamma det på olika positiva sätt, bland annat i samarbeten med olika kulturinstitutioner i Sverige. Det blir pjäser, middagar och Kulturfestivalen i Göteborg får judiskt tema nästa årsäger Aron Verständig.
Trots den senaste tidens tumultartade händelser ser han ljust på framtiden för judarna i Sverige.
– Det går väldigt bra för det judiska livet. Församlingen i Stockholm har ökat kraftigt i medlemsantal. När jag växte upp på 90-talet sa man att det om några decennier inte finns något judiskt liv i Sverige. Nu ser vi att det inte blev så, säger Aron Verständig.