Undertecknad har via media med fasa fått kännedom om polisens inledande åtgärder i samband med det brutala mordet på en kvinna i Arvika 240808.
En kort sammanfattning av händelserna var att en nära anhörig till målsäganden ringde under den aktuella dagen från utlandet och sökte kontakt med svensk polis. Hon var då kopplad till RLC, Örebro (ledningscentralen för polisinsatser i region Bergslagen som Värmland tillhör).
Under det här samtalet uttryckte hon oro över sin syster som bor i Arvika. Orsaken till oron var att systern under dagen hade för avsikt att meddela sin man att hon ville skiljas och att detta besked eventuellt skulle kunna utlösa våld från motparten. Enligt forskning på området och samlad erfarenhet är en skilsmässa en av de mest avgörande faktorerna för våld i ett förhållande. Varje erfaren polis bör vara medveten om detta faktum.
Efter samtalet med de anhöriga, RLC, beslutar Örebro tydligen att ringa den blivande målsäganden för att sedan mot förmodan bilda sig en uppfattning om ärendet. Detta samtal genomfördes av en operatör (oklart om han var polis) och då visade det sig, bortsett från viss språkförvirring, att målsäganden var osäker på vad hennes man hade för avsikt att göra på grund av skilsmässan. Det framkom också att det fanns barn i hemmet vid tillfället. Utifrån dessa två samtal beslutade RLC, Örebro att inte vidta några ytterligare åtgärder.
Tanken på att ringa målsäganden kan anses förmäten eftersom mannen har alla möjligheter att vara bredvid målsäganden och sedan hota honom att inte berätta för den som ringer. I det här läget skulle RLC, Örebro givetvis ha beställt en radiobil till platsen för att undersöka vad som pågick. Istället kom några minuter senare ett larm från ett av barnen i familjen som nämnde att mamman var allvarligt skadad.
Polisens huvuduppgift har i alla fall tidigare varit att förebygga och förebygga brott, men denna strategi verkar inte ha varit aktuell i detta fall.
Slutsatsen tycks då vara att den stora gruppen av våldsutsatta kvinnor i Värmland i en akut situation bara kan förvänta sig ett telefonsamtal istället för hjälp av en polispatrull.
Det man också kan tänka på är att polisledningen i Värmland tydligen var nöjda med RLC, Örebros hantering eftersom det inte verkar ha gjorts någon kritik eller någon form av anmälan. Givetvis skulle RLS hantering ha anmälts till polisens grupp för särskilda utredningar SU eftersom man skäligen kan misstänka någon form av tjänstefel!
Tidigare polis i Värmland