Nästan varje dag slår myndigheterna larm i den indiska huvudstaden. Staden är höljd i en gulgrå dimma av föroreningar som invånarna tvingas andas in. Den dåliga luften sipprar också in i bostäder.
Föroreningarna ligger på nivåer som är 15–30 gånger högre än vad Världshälsoorganisationen (WHO) anser vara säkert att andas in.
Skolorna i staden har stängt resten av veckan. Myndigheter och företag har stoppat byggarbetet och uppmanat många kontorsanställda att arbeta hemifrån.
Delhis miljöminister Gopa Rai föreslår att man ska framkalla konstgjort regn för att skingra luftföroreningar.
– Vi har rådfrågat flera experter om vad man ska göra för att bli av med smogen och tycker att det är dags för konstgjort regn, för att ge folk lättnad, säger han.
Delhi lokal politiker och experter som har undersökt området kommer att kallas till ett möte inom kort för att påbörja förberedelserna för att iscensätta ett konstgjort regn, uppger Hindustan Times.
Fenomenet i sig är inte nytt. Kina har kommit långt i konsten att manipulera vädret genom att producera konstgjort regn. Att bespruta lämpliga moln med silverjodid sätter igång en kemisk reaktion som gör att vattnet kondenserar runt partiklarna och faller som regn, vilket gör det möjligt att kontrollera var nederbörden faller.
Nu vill New Delhi – när inget annat har fungerat – använda den tekniken för att ge invånarna andrum från smogen.
Det är inte första gången stora delar av norra Indien lider av problem med hälsofarliga luftföroreningar – det händer varje år från november till januari. Det händer när bönderna i de omgivande provinserna bränner sina stubbåkrar för att förbereda sig för de kommande skördarna. Röken därifrån och föroreningar från industrier och bilavgaser lägger locket på huvudstadsregionen under en årstid då temperaturen sjunker och vinden lägger sig.
Dessutom fortsätter tiotals miljoner fattiga hushåll att använda billigt och miljöfarligt bränsle för matlagning.
Invånare i Delhi blir ibland arga, men reagerar oftare som en mamma gjorde, när hon beskrev situationen för DN:s korrespondent tidigare i år:
– Om jag träffade de lokala politikerna? Ja, många gånger. Men lyssnar de någonsin? Nej, de kommer bara hit när det är val. De ber oss rösta på dem – och säger ja, ja, ja till allt. Men när valet är över försvinner de utan att göra något och dyker inte upp förrän nästa val.
– Det är meningslöst att prata med dem, sa hon.
Ett politiskt bråk har nu utbröt, med miljöministern och den lokala politiska ledningen i Delhi som anklagade centralregeringen under ledning av premiärminister Narendra Modi för att inte vidta åtgärder mot de växande luftföroreningarna. Modi måste ta sitt moraliska ansvar, säger miljöministern i huvudstaden.
Shashi Tharoor, en känd författare och oppositionspolitiker, kallar New Delhi “nästan obeboeligt” mellan november och januari, och skyller också den pågående krisen på Modis regering.
Den styrande BJP, å sin sida, skyller på Delhis lokala regering för att försumma luftkvaliteten. Partiets parlamentariker Manoj Tiwari medger att föroreningarna är farligt höga för närvarande. Och att det är farligt att gå omkring utomhus utan mask.
Mammorna kämpar för sina barns rätt att andas ren luft i Delhi
Fakta.Luftförorening
Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bör de farligaste partiklarna PM 2,5 inte överstiga 15 mikrogram per kubikmeter luft under en dag och 5 mikrogram i genomsnitt över ett år.
I Delhi är siffran 100 på årsbasis, enligt Indiens ministerium för miljö, skogar och klimatförändringar. Motsvarande siffra för Stockholm har beräknats till 6. Den senaste veckan har värdet i Delhi ofta legat runt 450.
Luftföroreningar orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägssjukdomar. De minsta PM 2,5-partiklarna är de farligaste eftersom de kan tränga djupt in i lungornas vävnader och nå blodomloppet.
Källa: WHO, Naturvårdsverket.