Den tidigare Lundintoppen Ian Lundin vittnade för första gången i Stockholms tingsrätt, misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott.
Rättegången mot Lundin Oil handlar om vad som hände för 25 år sedan i Sudan.
– För mig är det svårt att komma ihåg exakt och skilja på det jag visste då och det jag vet nu, säger Ian Lundin.
På onsdagen började åklagaren förhöra de åtalade i Sveriges längsta rättegång – direktörerna Ian Lundin och Alex Schneiter. Rättegången har då pågått i över 15 månader.
– Det här målet handlar om något som hände för länge sedan. För mig är det svårt att komma ihåg exakt och skilja på det jag visste då och det jag vet nu, säger tidigare styrelseordföranden Ian Lundin.
Rättegången handlar om vad som hände för 25 år sedan när regimen i Sudan begick grova övergrepp mot befolkningen i de södra delarna av landet. Omkring 12 000 människor dödades – 160 000 fördrevs från sina hem.
Åklagare: Lundin är ansvarig
Åklagaren hävdar att våldet har skett för att ge Lundin Oil möjlighet att utvinna olja i området – och att Ian Lundin och hans medåtalade är ansvariga för våldet. Men på onsdagen vittnade Ian Lundin om att hans företag gått in i verksamheten av helt andra skäl.
– Vi såg att det fanns en möjlighet att förbättra situationen i landet. Och det bästa sättet att förbättra situationen i sådana länder är att hjälpa ekonomin att utvecklas och minska fattigdomen, säger han.
Lundin nekar till brott
I rättssalen idag ville åklagaren mest veta vem som var ansvarig för vad i företaget – där Ian Lundin medgav att han personligen skrivit avtal med regimen och haft kontakter med regeringen i Sudan.
Rättegången, som är Sveriges mest omfattande någonsin, beräknas vara avslutad först 2026. I morgon fortsätter förhöret med den svenska finansmannen, som nekar till brott.