Göranssonska Skolan är en av Sveriges ledande tekniska gymnasieskolor.
Det som lockar studenter från hela regionen är deras unika inställning till utbildning, men också förmåner som praktik utomlands – och tillgång till toppmodern utrustning.
– Jag trivs jättebra. Det bästa med Göranssonska är att jag får varva intressanta praktiska moment med teori, säger Stina Wigh, elev i årskurs 3.
Det har gått över För 22 år sedan grundades Göranssonska Skolan av Sandvik och Sandvikens kommun. Tanken var att utbildningen skulle ge studenterna goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter examen, eller att söka till högskola och universitet. Skolans goda rykte både i branschen och bland tidigare elever har gjort utbildningen till ett populärt alternativ. Idag ägs skolan fortfarande av Sandvik och Sandvikens kommun, men de har även ett nära samarbete med Alleima, Ipco och Ovako.
– Jag har alltid hört väldigt bra saker om Göranssonska. Eleverna jag pratade med berättade att de hade det jättebra, att det finns massor av fördelar, riktigt bra lärare och en möjlighet att blanda praktik och teori. Jag valde en praktisk inriktning, och det blev bättre än jag hade kunnat drömma om, säger Stina Wigh, elev i årskurs 3.
Frågor och funderingar? Läs mer om Göranssonska och kontakta skolan här
Melker Sund, elev i årskurs 3, lyfter också fram alla fördelar som en positiv del av skolan. Han nämner också den goda stämningen bland både elever och lärare.
– Jag trivs otroligt bra. Vi är som en familj. Jag har valt en teoretisk inriktning, men den praktiska delen är också riktigt rolig. Jag har lärt mig allt från 3D-modellering och programmering till att hantera stora och komplicerade maskiner. Vi har alltid tillgång till den senaste och bästa tekniken, säger han.
Det märks att samarbetet med företagen är ständigt närvarande. Det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, görs på företagen i närområdet, förutom tre veckor i årskurs 3 som sker på någon av deras platser utomlands. När vi pratade med Stina Wigh och Melker Sund i början av oktober var de på väg till England respektive Australien.
– Det känns jättekul. Företagen erbjuder praktikplatser över hela världen. Förutom Australien kommer våra klasskamrater att åka till USA och Kina, men även flera länder i Europa, säger han.
Stina Wig berättar att hon ser fram emot att åka till England.
– Det ska bli både spännande och roligt. Det är inte många som får en sådan här chans på gymnasiet, säger hon.
Frågor och funderingar? Läs mer om Göranssonska och kontakta skolan här
När eleverna är ute på APL placeras de på en avdelning, på ett kontor eller i produktionen där de rent praktiskt får lära sig mer om ett yrke. De läser även kurser kopplade till APL och får olika uppdrag utomlands från skolan. Efter examen har studenterna även möjlighet att söka visstidsanställning på sex till tio månader på företagen.
– Jag ska söka jobb på Sandvik för jag vet inte vad jag vill göra efter examen. Jag vill också komma ut i arbetslivet och bygga vidare på mitt CV, säger Stina Wigh och Melker Sund säger att han tänker i samma banor.
– Det här är också en sak som är så bra med Göranssonska. Jag vet inte heller vad jag vill göra i framtiden, men på företagen har jag chansen att jobba samtidigt som jag funderar på vilken väg jag vill gå. Man kan jobba inom flera olika områden på företagen och just nu lutar det åt marknadsföring eftersom jag gillar att jobba med människor.
Göranssonskolan Sandviken
Program och inriktningar:
- Industriingenjörsprogrammet: Produkt- och maskinteknik.
Kontaktperson: Maria Edring.
Besöksadress: Järnverksleden 26, 811 61 Sandviken.
Telefonnummer: 026-265000.
Hemsida: goranssonskaskolan.com
Antal elever: 198.
Öppet hus – besöksdag:
- Torsdag 28 nov 18.00–20.00.
- Onsdag 15 januari 18:00–20:00.
Kort om Göranssonska:
- 3-årigt industritekniskt gymnasium.
- Programmet ger grundläggande tillgång till universitetet.
- Då skolan erbjuder ett utökat program är det möjligt att läsa till den särskilda behörighet som krävs för högre tekniska studier vid universitet och högskolor, alternativt kurser i professionell utveckling.
- Växla teori och praktik.
- Ger goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning.