Vargens närvaro väcker både fascination och rädsla i Europa.
Genom EU-projektet LIFE WILD WOLF kommer åtta länder, inklusive Sverige, att få stöd för att förbättra samexistensen och förebygga konflikter mellan människor och vargar.
– Syftet med projektet är att minska problemet i områden där vargar rör sig nära människor, säger Jens Frank, forskare vid Viltskadecentrum, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
En central del av projektet går ut på att testa skyddsvästar för hundar som kan utsättas för vargattacker under jaktsäsongen. Tester av en svenskutvecklad skyddsväst, tillverkad i Norsjö, Västerbotten, pågår redan i Kroatien. Västen är designad för att skydda hundar från vargattacker och nu hoppas forskarna att en större forskningsbas ska bidra till att ytterligare förbättra dess skyddande funktioner.
– Hälften av ett antal jakthundar i Kroatien får västar, medan övriga lämnas utan. Sedan undersöker vi hur många som skadats i förhållande till om de bar väst eller inte, säger Jens Frank.
Vargattacker – en långsiktig utmaning
Under de senaste två decennierna har över 550 hundar skadats eller dödats av varg i Sverige, vilket har drivit på utvecklingen av flera olika typer av skyddsutrustning.
– I Sverige har vi haft tio attacker av vargar på jakthundar som bär den senaste skyddsvästen och vi har klarat alla hundar hittills, säger Göran Hallman som är grundare av västtillverkaren Dogtech.
Ökad kunskap
Flera varianter av skyddsvästar finns redan på marknaden, men LIFE WILD WOLF har valt att fokusera på den svenska skyddsvästen för tester i större skala, för att bättre förstå hur vargar attackerar hundar och därmed utveckla skyddet, som består av en hullingstål som hakas fast i väster, längre fram.
Skydd och samexistens
Forskarna bakom LIFE WILD WOLF ser positivt på projektets potential att bidra till en bättre samexistens mellan människor och vargar i Europa. Genom att samla in mer data hoppas de kunna utveckla skyddsteknik som hjälper både människor och vargar att dela samma miljö – utan att konflikter uppstår.
– Vi hoppas att det ska göra väldigt ont för vargarna som försöker bita en hund på ryggen så att de slipper göra det här. Samtidigt har vi inga indikationer på att vargar skadas när de biter i västens bakstål, säger Jens Frank, forskare vid Viltskadecentrum, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).