Ett digitalt id-kort innebär legitimation i telefonen, med foto, personnummer, namn och QR-kod, som användare kan identifiera sig med i olika butiker, på post och på nattklubbar. Den som ska kontrollera legitimationen gör det antingen visuellt, eller genom att skanna koden i appen.
Det har funnits statlig Freja Eid sedan tidigare och 2023 lanserade BankID sin motsvarighet som idag används av cirka 1,7 miljoner svenskar.
Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om unga som använder falska id-handlingar för att till exempel köpa energidrycker, alkohol och cigaretter eller för att komma in på nattklubbar.
idag nyheter Nyheterna kan nu berätta hur det går med försäljningen av handlingarna. I en sluten discord-grupp, som är en tjänst där man anonymt kan prata och chatta med andra, erbjuds autentiseringsuppgifter som imiterar BankID:s ID-kort till olika priser, beroende på hur länge de ska vara aktiva och hur gammal användaren vill framstå .
Så mycket kostar bluffspelet
Vill du vara 18 år kostar det 249 kr för en månad, och 349 kr för att det ska gälla “livstid”. Vill du lura en vakt eller butiksinnehavare att du är över 20 kostar det 349 kr för en månad, och 449 kr för att det ska gälla livet ut. De anonyma säljarna erbjuder ytterligare tjänster som att byta namn och bild, eller återställa kontot för en liten summa.
När nya användare läggs till i gruppen, som har cirka 680 medlemmar, välkomnas de i ett öppet forum. Stämningen där är positiv, många berömmer de tjänster som erbjuds och skickar glada emojis. Vissa ställer öppna frågor till webbplatsens administratörer:
“Hej man, är det uppe redan, eller hur? Jag är helt ny och vet inte det här än. Vad kan det till exempel användas till? När du beställer varor eller?”
“ja, om du ska köpa vape, snus, öl, gå på en åldersbegränsad fest eller något, klubb, bar”, svarar en person som verkar driva sidan.
BankID: “Förskämt”
Tidigare har Systembolaget tagit emot digitala id-handlingar från BankID genom att utföra visuella kontroller men har nyligen, efter rapporter om falska appar, tillfälligt slutat. De anser att det inte är tillräckligt säkert.
BankID ser allvarligt på försäljning och användning av falska ID.
– Det är fruktansvärt och vi tar det på största allvar. Vi samarbetar med brottsbekämpande myndigheter och begär kontinuerligt “borttagningar” av sådana sidor. Det har varit några men de spred sig snabbt. Vi jobbar med det hela tiden ur ett säkerhetsperspektiv, säger Charlotta Pakaky, pressansvarig på BankID.
I discordgruppen finns filmer som visar hur deras ID-kort fungerar. Användare kan skicka in bilder på sig själva, samt vilket personnummer och namn de vill ska synas. Handlingarna ser väldigt äkta ut och det är lätt att förstå hur en vanlig handlare skulle bli lurad – så länge de inte skannar QR-koden, alltså.
Det är så handlare bör undvika bluffen
Om koden skannas, verifieras kundens identitet hos mottagaren. Alla som säljer varor med åldersgräns uppmanas att använda detta.
– Det finns inga falska bank-id-handlingar som kan användas idag eftersom man måste läsa QR-koden. Men hoppar man över den delen av kontrollkedjan så är det klart att det fungerar, säger Jan Olsson, kriminalinspektör på Nationell IT-Brottscentral.
– Det är framför allt inom handeln och på restauranger där man inte kontrollerar äktheten av gärningen och då är det förstås också då som de här antagningarna eller försäljningarna som inte ska ske. Det är bara det att du inte har gjort den kontroll du ska göra, fortsätter han.
Använder du en falsk id-handling gör du dig skyldig till att ha använt falsk handling, ett brott som kan bestraffas med böter till fängelse i högst två år. Vid tillverkning och försäljning av ID-handlingar är det fråga om dokumentförfalskning.
Personen kan då dömas till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år, om brottet bedöms som grovt.