Julhjälp, önsketräd och privata samlingar. Julen närmar sig och det finns flera sätt att få hjälp eller att ge hjälp.
Här listar idag nyheter ett gäng insamlingar eller andra insatser som är julrelaterade.
Julkassen – Svenska kyrkan och Stadsmissionen
Svenska kyrkan och Karlstads Stadsmission går samman för att erbjuda familjer och hushåll en jullåda fylld med mat till julhelgen.
Få mer information här: Jullåda 2024
Julänglarna slutar – jullåda ersätter: “Många som behöver mat”
Julhjälpen, Karlstad med omnejd
Privatpersonen Erica Lundgren har en julinsamling “som ska hjälpa barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt i Karlstad med omnejd”.
Få mer information här: Julklappshjälpen Karlstad m. omgivande område
Önsketrädet 2024 – Kils pastorat
Önsketrädet finns för barn i Kils kommun som lever i ekonomisk utsatthet. Granen står i Närhetens kyrka mellan 1–10 december.
Få mer information här: Önsketrädet 2024 – Kils pastorat
Julhjälp i Torsby
Privatpersoner som samlar in julklappar enligt önskelista.
“Julhjälpen är till för er som inte har möjlighet att ge era barn en fin jul. Kan vi tillsammans hjälpa några barn att få en trevlig jul så är vi så glada för det.”
Få mer information här: Julhjälp i Torsby
Julhjälp i Sunne
Privatpersoner som samlar in julklappar och mat till familjer.
“Julhjälpen i Sunne är till för de familjer som inte riktigt har råd med sin egen jul. Vår ambition är att hjälpa de familjer som söker med några klappar och sätta lite guldkant på barnens jul.”
Få mer information här: Julhjälp i Sunne
Julklappen – Svenska kyrkan
Bland annat Arvika pastorat, Storfors församling och Forshaga-Munkfors församling har något de kallar Julklapp.
Forshaga-Munkfors: “Det är en möjlighet för barnfamiljer som har särskilt svårt att söka ekonomiskt stöd. Privatpersoner och organisationer har möjlighet att bidra till insamlingen.”
Arvika: “Under året får Arvika pastorat ta emot gåvor, som vi delar ut till behövande före jul. Privatpersoner över 18 år som är folkbokförda i Arvika församling kan söka.”
Storfors: “Vi samlar in presentkort på mat, pengar till julklappar och julklappar till barn. Detta för att kunna hjälpa framför allt barn och deras familjer att kunna fira en roligare jul, även om deras egen ekonomi kanske inte tillåta julmat och julklappar.”
Julmatsäckar och presentkort – Grums pastorat
Delar ut julmatspåsar och presentkort till behövande.
“Vi anordnar även “Jul i gemenskapen” på annandag jul och “Afternoon Tea” på nyårsafton.
Det delas även ut julblommor till de äldre i pastoratet.”
Mer om Grums pastorat hittar du på svenskakyrkan.se
Julklappshjälp – Karlstad
“Vi jobbar ideellt för att hjälpa utsatta barnfamiljer med julklappar och julmat.”
Få mer information här: Julklappshjälp Karlstad med omnejd
TAGE bord – Säffle
Öppen förskola i Säffle har ett ge och ta-bord där du kan lämna eller ta leksaker gratis.
“Du behöver inte ge för att ta. Vi har samma kläder året runt, men gör en extra satsning på leksaker runt jul. Har gjort det 2023 och 2022.”
Julkrukan – Frälsningsarmén
“Under julen möter vi allt fler människor som lever med ett stort behov av hjälp. Många står utan julklappar till barnen eller mat till julfirandet, andra lever i ofrivillig ensamhet. Din gåva bidrar till att ge utsatta människor i Kristinehamn en bättre jul med julklappar, mat, presentkort och gemenskap.”
Läs mer här: Kristinehamn
att tänka på
…som donator
Information från Svensk samlingskontroll: Om du ger en gåva till en organisation med 90-konto kan du som givare känna dig trygg och veta att de insamlade medlen används för det angivna ändamålet och att det finns en genomgång av hur mycket som går åt till insamlings- och administrationskostnader.
Många samlare hör av sig för att be om en gåva. Välj en organisation som har ett syfte som du personligen tycker är viktigt. Här kan du söka bland alla ändamålsområden där organisationerna med 90-konto är aktiva.
Alla organisationer som ägnar sig åt insamling har inte ett 90-konto och i så fall är det nödvändigt att göra egna utredningar om vem som ligger bakom insamlingen. Kontrollera om organisationen har en hemsida med aktuell information om hur de använder de insamlade medlen. Är det öppet med information om vilka som sitter i styrelsen och finns det en reviderad årsredovisning? Försök att komma i kontakt med någon på organisationen för att få mer information. Om du känner dig osäker ska du inte skänka pengar till organisationen.
Privata samlingar
Privata insamlingar, där privatpersoner samlar in pengar på sociala medier, bland annat via Swish, har blivit allt vanligare. Du bör då passa på att ställa frågor för att säkerställa att pengarna hamnar rätt. Fråga hur personen kommer att rapportera hur pengarna användes. I dessa fall finns ingen kontroll av att pengarna verkligen går till det angivna ändamålet. Om det är en person som har skulder hos kronofogden finns risken att pengarna tas i beslag för att betala personens skulder.
I sociala medier som Facebook har insamlingsverktyg som godkända välgörenhetsorganisationer kan använda. När man lägger ut födelsedagsinsamlingar kopplade till organisationer med ett 90-konto finns det kontroll och granskning av hur pengarna används.
Fotnot: Listan är sammanställd efter att ha fått svar från kommunerna och från pastorat och församlingar. Vi har även sökt i sociala medier.