Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.
I veckan skrev ledarsidan om Försäkringskassans AI, som väljer ut individer för granskning utifrån bland annat kön, etnisk bakgrund och inkomst. Ledaren utgår från en granskning gjord av Svenska Dagbladet. Det resulterade i ett svar från Försäkringskassan som du kan läsa på vår debattsida. En rad som säger mer om auktoriteten än vad du förmodligen själv förstår.
Annons
Annons
Försäkringskassans svar ger oss en ganska bra inblick i hur tankebanorna ser ut inom verksamheten.
Redan i första meningen införs ordet brott. Som om huvuddelen av verksamheten handlade om brott och att de som är beroende av Försäkringskassans arbete framför allt är brottsmisstänkta. Inte sjuka eller småbarnsföräldrar som är föräldralediga eller hemma med sjuka barn.
Till skillnad från denna ledarsida verkar inte heller sakstöd för påståenden vara något man sysslar med på Försäkringskassan.
Det syns tydligt i den här meningen på raden “Brottsligheten inom socialförsäkringen är omfattande.”. Vilket också berättar hur Försäkringskassan ser på de som är beroende av dem. Att Försäkringskassan inte kan ge några exakta siffror beror på att de faktiskt inte vet hur omfattande brottsligheten är. Den baseras endast på beräkningar. Tidigare utredningar har också visat att delar av de felaktiga utbetalningarna beror på felaktig hantering hos Försäkringskassan.
När det gäller avslag visade Socialförsäkringsinspektionen för några år sedan att 11 procent av avslagsbesluten var så undermåliga att människor felaktigt kan ha lämnats utan ersättning. I ytterligare 37 procent av fallen fanns det kvalitetsbrister i delar av utredningen eller brister i kommunikationen om varför beslut om avslag planeras.
Alla förstår båda och menar att Försäkringskassans utbetalningar endast ska gå till dem som har rätt till dem. Men alla är tyvärr också medvetna om att inte ens de som har rätt till ersättning får den. Det har trots allt skickats ut avslag från Försäkringskassan till personer som redan avlidit.
Annons
Annons
“Att kvinnan dog betyder inte att arbetsförmågan var varaktigt nedsatt.”
Så här sa Försäkringskassan till Aftonbladet när Catherine Lundgren 2017 avled hon i den sjukdom hon sökt sjukpenning för. Lundgren fick sitt sista avslag från Försäkringskassan två månader efter att hon hade avlidit.
En sista hälsning från Försäkringskassan som heter duga.
Problemet är alltså inte media som rapporterar om brister i Försäkringskassans arbete. Det är istället Försäkringskassans arbete. Och det är minst sagt osmakligt att Försäkringskassan vill göra frågan om hot mot anställda till en fråga om medias rapportering om Försäkringskassans brister. Det är också för att uttrycka en väldigt märklig syn på demokrati.
Avslutningsvis; vad gäller de officerare i Gävle som satsat på antalet Covid-dödsfall och haft prisutdelning under fikapausen så kan bara den typen av vadslagning förekomma i en miljö där människor avhumaniseras och ses som siffror, inte människor. Vi är alla en del av arbetsplatskulturerna inom de företag vi arbetar i, och jag har aldrig, någonsin arbetat på en arbetsplats där anställda ens skulle hysa idén om att satsa på hur många som dog.
På Försäkringskassan hände det dock.
Mitt i den största krisen Sverige och svenskarna har gått igenom i modern tid.
Det är därför onekligen talande att Försäkringskassan skriver att det “inte är värt” att denna ledarsida lyfter fram detta som ett exempel på Försäkringskassans problem. Men de använder inte orden som Försäkringskassans anställda satsar på antalet Covid-dödsfall.
Annons
Ord är som ni vet viktiga.
Försäkringskassan dribblar också förbi huvudfrågan, som inte ens handlar om ledaren, utan den information som Svenska Dagbladet tagit fram. Deras granskning ifrågasätts inte med ett enda ord i Försäkringskassans svar, vilket vi kan anta innebär att de faktiskt inte invänder mot de fakta som Svenska Dagbladet presenterar.
Annons
Det görs för övrigt inte heller i Svenska Dagbladets granskning. Så här skriver Svenska Dagbladet:
“När vi nu presenterar vår analys för myndighetens områdeschef Anders Viseth ifrågasätter han det inte. Han säger istället att det vi hittat inte är något problem.”
Det betyder också att Försäkringskassans aggressiva svar på idag nyheters ledare handlar om något annat.
Så vitt jag kan minnas har Försäkringskassan inte en gång tidigare under mina snart 20 år som ledarskribent lämnat in ett svar. Trots otaliga ledare om Försäkringskassan. För problemen har varit många, och omfattande, med Försäkringskassans verksamhet. Och många svenskar har blivit brutalt och dessutom felaktigt behandlade av en myndighet de är beroende av.
Frågan som uppstår är därför denna:
Är detta också en del av nya Tidö Sverige? Att myndigheter skickas ut av regeringen, som kontrollerar deras verksamhet, för att attackera media?