Regeringen Tidö fick en tuff start. Högerpartierna hade kampanjat med löften om lägre bränslepriser och kompensation för höga elpriser. Det visade sig vara svårare än man trodde att inse.
Motsättningarna tog ut sin rätt på den allmänna opinionen. I november 2022 ansåg mer än hälften av väljarna att Tidöpartierna infriat sina löften. Ett år senare var missnöjet fortfarande lika utbrett, enligt DN/Ipsos mätningar.
Idag är tonen mer positiva i väljarna. Andelen som anser att Tidöpartierna har infriat sina löften i liten utsträckning har sjunkit till 37 procent. Samtidigt är andelen som är nöjda med leveransen dubbelt så stor jämfört med för ett år sedan.
– Elersättningen blev klar och bränslepriserna har sjunkit. Regeringen har lyckats säkra NATO-medlemskapet och har även lagt fram ett antal lagändringar i syfte att bekämpa brottslighet, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
– Ju längre mandatperioden har pågått, desto fler har gjort bedömningen att regeringen lever upp till sina löften. Men det är fortfarande långt kvar innan en majoritet skulle vara nöjd.
Följdfrågor som DN/Ipsos ställer i undersökningen visar att missnöjet tydligt har minskat när det gäller priserna på både el och drivmedel. Brottsmässigt, en av Tidöavtalets tyngsta punkter, är det tydligt att väljarna fortfarande tvivlar på sitt betyg på regeringen. Både de missnöjda och de nöjda har blivit färre jämfört med för ett år sedan.
Lägger till bilden är att antalet skjutningar och döda verkar vara lägre i år än förra året, men nivån är fortfarande hög i ett längre perspektiv.
Tidöregeringens svagaste punkt är klimat och miljö. Det är det område där de flesta väljare anser att leveransen har varit svag och andelen har mer än fördubblats på ett år. Andelen nöjda är nära noll.
I första hand är det Tidöpartiernas egna väljare som i större utsträckning anser att vallöftena infrias. Mest nöjda är Kristdemokraternas väljare, följt av Sverigedemokraternas.
Men tendensen är synlig även bland dem som uppger att de skulle rösta på något av oppositionspartierna.
– Även där växer uppfattningen att regeringen blivit mer trovärdig om sina löften. Det behöver inte betyda att man gillar det som levereras, säger Nicklas Källebring.
Könsskillnaden är slående: män tror i betydligt högre grad än kvinnor att regeringen har gjort det som utlovats. De som är 45 år eller äldre är också mer positiva än yngre.
Läs mer:
Här är vinnarna och förlorarna i opinionsundersökningen 2024
Fakta.Det var så undersökningen gjordes
● Ipsos har genomfört 1 324 intervjuer med röstberättigade under perioden 2-16 december. Baserat på ett slumpmässigt urval genomfördes 415 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 330 digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 579 digitala intervjuer genomfördes med hjälp av ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
● Syftet med kvoturval är att säkerställa respondenternas representativitet. Eftersom kvoturval tillämpas kan felmarginaler inte beräknas på traditionellt sätt. Uppskattningarna är avrundade till heltal för att minska fokus på marginella förändringar.
● Frågan som ställdes var: Om man tittar på partierna som styr Sverige (M, L, KD, SD), i vilken utsträckning upplever du att de lever upp till de löften de gav inför valet?
● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.