Farligt snus, salmonella – och starköl felmärkt som alkoholfritt öl.
2024 ser ut att bli ett rekordår för antalet återkallanden av livsmedelsprodukter.
Listeria i ost. Främmande föremål i chorizokorven. Salmonella i köttfärs. Plastbitar i tropisk juice. Metallbitar i kakor. E-coli i vitlökskorv. Glasbitar i honung.
Konsumenternas intresse för återkallade varor är stort – och ett av de vanligaste sätten för producenter att nå ut med information är via Livsmedelsverkets hemsida.
Årets lista – som bygger på företagens frivilliga rapportering till Livsmedelsverket – innehåller 63 återkallelser som gjorts till och med slutet av oktober.
Det är samma antal som 2023 då rekordmånga återkallelser anmäldes till Livsmedelsverket.
Sedan kommer det några till innan året är slut, så det lär bli ett riktigt rekordår, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.
Felmärkt öl
Enligt Mats Lindblad handlar återkallelser oftast om upptäckten av bakterier som listeria eller salmonella. Det kan också vara att plast eller glas har hittats i produkten eller att ett allergen inte finns med på innehållsdeklarationen.
Samtidigt finns det mer sällsynta fall där starköl är felmärkt som alkoholfritt öl.
Bland de varor som kommer att läggas till listan finns bland annat portionssnus, som återkallades i december på grund av för höga värden av det cancerframkallande ämnet bens(a)pyren.
Företagens skyldighet
Samtidigt ska det stora antalet återkallelser ses som ett gott tecken eftersom det innebär att livsmedelsproducenten har genomfört sina rutinkontroller och rapporterat uppkommande säkerhetsrisker.
Om ett företag upptäcker en fara i ett livsmedel eller i en produkt är det första steget att dra tillbaka produkten. Har produkten nått konsumenterna måste företaget utfärda någon form av återkallelse som når konsumenterna, säger Mats Lindblad.
Att återkalla produkter och informera konsumenterna är företagens skyldighet.
Skulle det inte efterlevas finns möjlighet för kontrollmyndigheter att fatta beslut om återkallelser, säger Mats Lindblad.
Fakta: Återkallade livsmedel
Via Livsmedelsverkets hemsida kan företag sprida information om sina återkallade varor. Hur många företag som väljer att inte involvera Livsmedelsverket i att nå ut med information till allmänheten är oklart – listan över återkallade varor är därför inte heltäckande.
Återkallade varor via Livsmedelsverket:
2015: 39 stycken
2016: 56
2017: 42
2018: 50
2019: 46
2020: 43
2021: 60
2022: 43
2023: 63
2024: 63 (till och med sista oktober)
Produkter som återkallades 2024 (urval):
Scan: Klassisk grillkorv som kan innehålla listeria.
Tulpan: Kalkonbacon på grund av salmonella.
Ica: Gorgonzola piccante som kan innehålla listeria.
Nils Oscar: Starköl felmärkt som alkoholfritt öl.
Granit: Original vit portion stor på grund av för höga halter av det cancerframkallande ämnet bens(a)pyren.
Källa: Livsmedelsverket.