Inflammatorisk, skadlig och värdelös.
Det finns många myter kring olika livsmedel och råd från hälsoinfluenser kan verka som en djungel att reda ut.
Nu slår Livsmedelsverket och forskaren Fredrik Rosqvist ur några vanliga myter om rapsolja som spridits i sociala medier.
– Det finns ingen hälsoskäl att undvika rapsolja eller att vara orolig för dess intag. Tvärtom skulle de flesta behöva äta mer omättat fett och istället minska sitt intag av mättat fett, från till exempel kött- och charkprodukter och smör, säger Fredrik Rosqvist.
Mycket av det vi läser på sociala medier om fetter, som rapsolja, är felaktigt. Det menar Fredrik Rosqvist på Livsmedelsverket. Han har forskat om fettets hälsoeffekter i 20 år och varit med och tagit fram grundmaterialet till de nya näringsrekommendationerna.
– Det vanligaste och mest uppenbara påståendet om rapsolja som inte stämmer är att det skulle vara negativt för hälsan, vilket saknar vetenskaplig grund. Ofta pekas innehållet av omega-6-fettsyror i oljor ut som boven, eftersom dessa påstås orsaka inflammationer och öka risken för sjukdomar, men denna uppfattning saknar vetenskaplig grund, säger Fredrik Rosqvist.
Tvärtom menar han att de som har mer omega-6 i kroppen har lägre risk att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns heller inga bra bevis för att konsumtion av omega-6-fettsyror skulle orsaka inflammation hos människor.
Det gäller stekning
Ett annat vanligt påstående är att rapsolja kan vara skadligt för hälsan vid upphettning. Enligt Livsmedelsverket är det riktigt att fleromättade fetter som rapsolja är lite känsligare än mättade, men att det krävs väldigt höga temperaturer för att förändringar ska ske som gör oljan ohälsosam.
– Rapsolja går utmärkt att steka. Detta är inget att oroa sig för, men du bör undvika att värma oljan så mycket att den börjar ryka. Det här är inte unikt för rapsolja utan gäller alla oljor, säger Fredrik Rosqvist, docent i näringslära och ämnesomsättning.
Regleras av EU-förordning
Livsmedelsverket säger också till idag nyheter Nyheterna att de får en rad frågor om just rapsolja, bland annat om ämnet erukasyra som kan vara skadligt för hälsan. När raps började odlas hade det ett högt innehåll av erukasyra, men eftersom vissa studier visar att detta ämne är skadligt för människor har jordbruket arbetat för att få bort det från rapsen, enligt Livsmedelsverket. Det finns bland annat en EU-förordning som reglerar hur mycket erukasyra rapsolja får innehålla i Europa.
“I våra kostråd lyfter vi fram rapsolja i valet av ätliga fetter. Rapsolja har en bra sammansättning av fettsyror. De innehåller bland annat omega-3-fettsyror som många får i sig för lite av och som vi kan inte forma oss själva”, skriver Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till idag nyheter Nyheterna.
“Fantastiskt fin fettprofil”
Rapsolja är en av få bra källor till vegetabilisk omega-3 och innehåller väldigt lite mättat fett och väldigt mycket av det hälsofrämjande enkel- och fleromättade fettet. Mättat fett höjer nivåerna av LDL-kolesterol i blodet, vilket är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Rapsolja kan istället hjälpa till att sänka LDL-kolesterolet, eftersom det har en hög andel omättat fett.
– Rapsolja har en fantastisk fettprofil. Det finns ingen hälsoskäl att undvika rapsolja eller oroa sig för dess intag. Tvärtom skulle de flesta behöva äta mer omättat fett och istället minska sitt intag av mättat fett, från till exempel kött- och charkprodukter och smör, säger Fredrik Rosqvist.