Energi- och livsmedelsminister Ebba Busch (KD) har tidigare kritiserat Tyskland för sin energipolitik.
Idag riktade hon en ny känga mot Norge, som kan skrota två elkablar till Danmark när de går ut 2026.
– Problemet om man börjar stänga av kablar på det här sättet är att det inte är optimalt ur ett övergripande europeiskt perspektiv, säger elmarknadsanalytiker Christian Holtz.
I förra veckan beskrev energi- och industriminister Ebba Busch (KD) hur hon var “tokig på tyskarna” för de höga elpriserna i Sverige. Busch menade att de svenska priserna påverkades av ett annat EU-land och kritiserade deras beslut att avveckla kärnkraften.
– Jag är galen i tyskarna. Du har fattat ett beslut för ditt eget område, som du har rätt att fatta. Men det har fått väldigt stora konsekvenser, sa Busch.
Boot mot Norge
I måndags riktade Busch ny kritik, denna gång mot Norge, som överväger att skrota två elkablar till Danmark när de går ut 2026. Både Norska Arbeiderpartiet och Centerpartiet är positiva till att inte förnya kablarna.
– Det kommer att bli en fullständig katastrof. Det kommer att påverka både Sverige, Danmark, Norge och Polen och få ringeffekter över hela energisystemet i Europa, säger Busch till den norska nyhetsbyrån NTB.
Elmarknadsanalytiker Christian Holtz säger att han håller med Ebba Busch och att det är oroande om man börjar resonera som Norge gör.
– Det finns en poäng i att den här kabeln bidrar till högre priser i Norge, säger Holtz, men påpekar att det kan bli problematiskt på lång sikt om man stänger av kablar.
– Problemet om man börjar stänga av kablar på det här sättet är att det inte är optimalt ur ett övergripande europeiskt perspektiv, säger Holtz.
Experten: Det finns ett överskott i Norden
Att lägga ner elproduktionen i norra Europa kan pressa ner priset i Sverige och våra grannländer – på kort sikt, säger Christian Holtz. Samtidigt kan det skapa en situation där investeringsviljan minskar.
– Vi bygger till exempel ut ett system som är mer beroende av sol- och vindkraft. Det gör att de här kablarna blir viktigare och viktigare för att vi ska kunna flytta el från områden där det blåser och där solen skiner, säger Holtz.
Han menar att Norden har ett överskott av el och ju fler kablar vi bygger mot kontinenten och Storbritannien, desto närmare kommer vi dem prismässigt.
– Kapar man då kablar istället så lägger vi ner elproduktionen här i norr och då pressas priset ner, säger Holtz.