Djalalis fru om mötet med Billström: De sa ingenting


Den svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali, som tillfångatogs i Iran för cirka åtta år sedan, ingick inte i fångutbytet när Johan Floderus och Saeed Azizi byttes ut mot Hamid Noury, som dömdes till livstid i Sverige för grova brott mot mänskligheten och mord i Iran.
Ahmadreza Djalalis fru Vida Mehrannia anser att den svenska regeringen spelade sina kort för tidigt genom att släppa Hamid Noury ​​utan att inkludera hennes man i fångväxlingen. Hon har också riktat kritik mot att de inte informerat henne om att fångbytet skulle ske. Enligt henne har dialogen mellan henne och regeringen varit mycket begränsad.
– Vi har bara haft ett möte i februari med företrädare för regeringen, och nu det här mötet idag. Att de skulle ha varit i kontakt med mig under tiden, som de uppger till media, stämmer helt enkelt inte, säger Vida Mehrania till DN på telefon.

säger hon också att hon har hört statsminister Ulf Kristersson i media beskriva makens fall som mer speciellt.
– Jag försökte fråga vad de menar med det, men jag får bara de officiella svaren. Att de har gjort allt de kan, att de jobbar vidare med hans ärende, men inga detaljer. Det accepterar jag inte, säger Vida Mehrania.
Iran anklagar Ahmadreza Djalali för spionage och han har fått en dödsdom utfärdad. Anklagelsen är grundlös, enligt flera experter på det iranska rättssystemet. Han har hungerstrejkat i en vecka. Enligt hans fru har han bland annat högt blodtryck, magproblem och har gått ner mycket i vikt.
– Vi kan inte vänta längre. Han har tjänat åtta år. Antingen dör han av dödsdomen eller av ohälsa. Den svenska regeringen måste använda all den kapacitet de har. Om de har viljan kan de hämta hem honom.
Samtidigt erkänner hon att det är svårt att hålla hoppet uppe. Enligt Vida Mehrania har den tysta diplomatin inte fungerat fullt ut. Det är dags att vara högre.
– Den svenska regeringen måste hitta en lösning. De lämnade honom, samtidigt släppte de en massmördare. De hade det kortet i handen, att Iran ville ha hem den här mannen, men de släppte honom utan att ta hem min man.
Hon har även tidigare begärt ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M), utan resultat. Ulf Kristersson har tidigare sagt att han förstår hennes besvikelse men att de har gjort “precis allt” de kunnat för att få ut hennes man.

Utrikesminister Tobias Billström.

Foto: Marek Antoni Iwanczuk/SOPA Images/Shutterstock

I en skriftlig kommentar Utrikesminister Tobias Billström skriver till DN:
“Jag har stor förståelse för den förtvivlan som Djalalis anhöriga känner. Familjen har regeringens djupaste sympatier. Vi gjorde allt för att Djalali skulle komma hem tillsammans med Floderus och Azizi. Tyvärr ville Iran inte alls diskutera honom eftersom de bara överväger att han är iransk medborgare.”
Billström skriver vidare att han inte kan gå in på detaljer om vad som sades på mötet och ger inga fler svar på DN:s frågor om hur kontakten mellan regeringen och Vida Mehrania har sett ut under den här tiden.

Ahmedad Djalali har förutom sin fru även två barn i Sverige.
– Min äldste var 13 år när han satt i fängelse. Hon har fått växa upp utan en pappa. Det är svårt. Och den yngsta, som var så liten, undrar när pappa kommer hem, säger Vida Mehrania.


Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Lämna ett svar

Upptäck mer från idag nyheter

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa

Rulla till toppen